Boeken

Klimaatmores

In het internationale veld zijn politici in woorden van goede wil, maar ze krijgen vaak last van koudwatervrees op het moment dat er handtekeningen moeten worden gezet onder concreet klimaatbeleid, schrijft Europarlementariër Bas Eickhout in Klimaatmores.

Er zijn uitzonderingen, zoals Duitsland en Denemarken. Die landen hebben al jaren geleden besloten dat het anders moet. Denemarken exporteert inmiddels windenergie en in Duitsland is kernenergie binnenkort verleden tijd.

Een schril contrast met Nederland, waar voor elke windmolen een loopgravengevecht gevoerd moet worden en sommige politici weg komen met argumenten als ’windmolens draaien op subsidie’, waarbij ze steevast verzwijgen dat de fossiele industrie een veel grotere subsidievreter is. En dat terwijl in Denemarken de economie draait op windmolens, in plaats van andersom.

Als de aarde ons lief is en we de longen van onze kinderen en kleinkinderen schoon willen houden, dan is er geen keuze: we moeten radicaal naar een andere norm. ’We hebben een klimaatprobleem en we lossen het niet op.

Waarom niet? In dit boek legt Bas Eickhout de vinger op de zere plek: de politiek.’ - Jan Terlouw in het voorwoord

Wil je meer weten kijk dan hier of hier.

Bas Eickhout, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 9789047708032, prijs €19,95

 

Aanvullende gegevens