Boeken

'Groene' boeken

GoedeWaar.nl houdt jou graag op de hoogte van interessante publicaties over duurzaamheid.
Heb jij onlangs een inspirerend boek gelezen over duurzaamheid? Geef het ons door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Environment and food

Author Colin Sage, Publisher Routledge, ISBN 9780415363129

Dit boek beschrijft de ecologische consequenties van ons landbouw-voedsel systeem. Een toegankelijk en uitgebreid verslag van de relatie tussen voedsel en ecologie.

Joel Salatin

JOEL SALATIN geeft MASTERCLASS, 20 – 21 april 2018, Kamerik

Het ABC voor de landbouw van de toekomst. Twee dagen over bodem, water, koolstof, gras, koeien, kippen, varkens, marketing en ondernemerschap, rechtstreeks vanuit de visie en expertise van de meest innovatieve boer ter wereld (TIME Magazine). Bekend van Michael Pollans boek The Omnivore’s dilemma en de film Food Inc.

Folks, This Ain't Normal;
A Farmer's Advice for Happier Hens, Healthier People, and a Better World
ISBN 9780892968206)

Everything I Want to Do is Illegal
War Stories from the Local Food Front
ISBN 9780963810953

Hij komt met 3 principes op de proppen. De eerste is participatie. “Er moet een kritische massa van mensen mee willen doen. Die moeten voedsel belangrijk vinden. Bijna net zo belangrijk als hun relatie met hun partner, want zo belangrijk is goed eten. Als we doorgaan het zomaar te kunnen kopen, zonder dat we er een intieme band mee krijgen, wordt het nooit wat. Het lukt alleen als ze er geïnspireerd en gefascineerd door raken. Alleen dan zullen zich betrokken voelen en er verantwoordelijkheid voor willen gaan nemen. Dat is essentieel.” De tweede is integratie. “Je moet niet alles uit elkaar willen trekken”, zegt Salatin. “Mest moet direct op het land komen en niet ergens op een hoop in een Feedlot [een Amerikaanse rundvleesmesterij met vele duizenden dieren, dv] , terwijl het koeienvoer duizenden kilometer verder weg groeit en het kalf ver van zijn moeder is. Je moet niet op één plek allemaal en alleen maar tomaten telen die lang moeten worden vervoerd om ze bij mensen te krijgen en zonder dat ze van dichtbij bemest kunnen worden.” De derde factor zijn gras en andere ‘perennials’ en wat daarop leeft en geteeld kan worden. “Dieren zijn niet gemaakt om alleen maar graan te eten. Toch geven we nu alle dieren graan, dat geldt voor koeien, varkens en kippen. Zeker koeien moet je alleen maar gras laten eten en je moet er voor zorgen dat dat goed groeit. Open en kaal liggend land zoals tarwe en mais vragen, is niet goed voor de bodem en niet natuurlijk, terwijl teelt met ‘perennials’ fantastische mogelijkheden biedt, voor zowel dierlijke als plantaardige teelt. Dat gaat alleen niet met voetbalvelden vol van hetzelfde.”

Zie zijn interview over hoe hij zijn boerderij beheert en lees o.a. Interview in the Guardian met Joel Salatin

De donut economie

Auteur: Kate Raworth

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam, ISBN 978 90 468 2318 7

De economische wetenschap ligt in duigen. De financiële crisis werd niet voorspeld, laat staan voorkomen. Achterhaalde economische theorieën hebben een wereld mogelijk gemaakt waarin nog steeds extreme armoede heerst, terwijl de allerrijksten elk jaar rijker worden. Economisch handelen tast de natuur zo sterk aan dat onze toekomst gevaar loopt.
In Donuteconomie laat econoom Kate Raworth zien hoe het mainstream economische denken ons op een dwaalweg heeft gezet. Ze tekent de routekaart die ons kan leiden naar het punt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet. Dit alles resulteert in een alternatief en innovatief economisch model voor de 21e eeuw.

Kijk je naar de maatschappelijke en ecologische crisis, dan zou een ornitholoog zeggen: het bpp is een koekoeksjong in het economische nest. Dit is een van de vele kritische opmerkingen in het boek.

Zie ook: Trouw, Tegenlicht VPRO

 

De verborgen impact; alles voor een eco-positief leven

Babette Porcelijn geeft met haar boek "De verborgen impact; alles voor een eco-positief leven" bijzonder veel goede en nuttige informatie over de effecten van ons gedrag op het ecosysteem. Dit boek is een leesboek en ook een naslagwerk.

Uitgeverij Q

ISBN 978 90 214 0830 9

Lees meer...

De kanarie in de kolenmijn

Ewald Engelen en Marianne Thieme waarschuwen tegen de onhoudbaarheid van de huidige politieke en financiële keuzes.
Als een kanarie in de kolenmijn signaleren zij gevaren die onze toekomst bedreigen.

Dat het fossiele denken gedurende lange tijd zo'n beetje alle verzamelde reserves aan fossiele brandstoffen erdoor heeft gejaagd.

Dat honger niet het gevolg is van te weinig voedselproductie, maar dat het vooral gaat over voedselverdeling en -verspilling.

Lees meer...

Aanvullende gegevens