Boeken

'Groene' boeken

GoedeWaar.nl houdt jou graag op de hoogte van interessante publicaties over duurzaamheid.
Heb jij onlangs een inspirerend boek gelezen over duurzaamheid? Geef het ons door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De donut economie

Auteur: Kate Raworth

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam, ISBN 978 90 468 2318 7

De economische wetenschap ligt in duigen. De financiële crisis werd niet voorspeld, laat staan voorkomen. Achterhaalde economische theorieën hebben een wereld mogelijk gemaakt waarin nog steeds extreme armoede heerst, terwijl de allerrijksten elk jaar rijker worden. Economisch handelen tast de natuur zo sterk aan dat onze toekomst gevaar loopt.
In Donuteconomie laat econoom Kate Raworth zien hoe het mainstream economische denken ons op een dwaalweg heeft gezet. Ze tekent de routekaart die ons kan leiden naar het punt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet. Dit alles resulteert in een alternatief en innovatief economisch model voor de 21e eeuw.

Kijk je naar de maatschappelijke en ecologische crisis, dan zou een ornitholoog zeggen: het bpp is een koekoeksjong in het economische nest. Dit is een van de vele kritische opmerkingen in het boek.

Zie ook: Trouw, Tegenlicht VPRO

 

De verborgen impact; alles voor een eco-positief leven

Babette Porcelijn geeft met haar boek "De verborgen impact; alles voor een eco-positief leven" bijzonder veel goede en nuttige informatie over de effecten van ons gedrag op het ecosysteem. Dit boek is een leesboek en ook een naslagwerk.

Uitgeverij Q

ISBN 978 90 214 0830 9

Lees meer...

De kanarie in de kolenmijn

Ewald Engelen en Marianne Thieme waarschuwen tegen de onhoudbaarheid van de huidige politieke en financiële keuzes.
Als een kanarie in de kolenmijn signaleren zij gevaren die onze toekomst bedreigen.

Dat het fossiele denken gedurende lange tijd zo'n beetje alle verzamelde reserves aan fossiele brandstoffen erdoor heeft gejaagd.

Dat honger niet het gevolg is van te weinig voedselproductie, maar dat het vooral gaat over voedselverdeling en -verspilling.

Lees meer...

Gratis geld voor iedereen

Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan.

Correspondent Rutger Bregman schetst nieuwe vergezichten: van een basisinkomen voor iedereen tot een werkweek van vijftien uur, 
van een wereld zonder grenzen tot een wereld zonder armoede.

Lees meer...

Mode om het leven te vieren

Hoe sta jij voor je kledingkast? Gek eigenlijk, dat het zo’n vanzelfsprekend begin van de dag is, waar je vaak niet eens zo goed over nadenkt. Ja, of het warm genoeg is, of of het je wel goed staat. Maar sta je er eigenlijk wel eens bij stil hoeveel mensen betrokken zijn bij jouw kleding? En hoe dat proces verloopt? Marieke Eyskoot schreef een boek over eerlijke kleding: Talking Dress en gaf er een lezing over.

Lees meer...

Aanvullende gegevens