Acties

Octrooi op planten en dieren?

Bedrijven die octrooi aanvragen op erfelijke eigenschappen van dieren en daarmee (tijdelijk) eigenaar worden van die eigenschappen? Het octrooivraagstuk roept bij velen vragen op, want hoe kun je het leven zelf privatiseren? Bionext, ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding, lanceerde de campagne ‘Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven?’ en geeft burgers via een petitie de kans om dit initiatief te ondersteunen. 

Bionext stelt dat octrooien op planten en dieren de innovatie in de veredeling en daarmee de diversiteit aan rassen voor onze voedselproductie beperken. Dat leidt volgens hen tot minder keuze voor veredelaars, boeren en consumenten en brengt de voedselzekerheid en biodiversiteit in gevaar. Een ander gevolg van het verlenen van octrooien op planten en dieren is dat grote bedrijven als Monsanto, Dupont en Syngenta steeds meer controle krijgen op de wereldwijde zaad- en voedselproductie. Raaijmakers, projectleider bij Bionext: "Planten en dieren zijn levende organismen, geen menselijke uitvindingen! Ze zijn onderdeel van de natuur én van onze landbouwcultuur. In het belang van de biodiversiteit en de voedselproductie moet het octrooieren van planten en dieren en hun natuurlijke eigenschappen verboden worden." 

Octrooiwetgeving
Bionext vindt dat veredelaars en boeren vrij moeten kunnen beschikken over alle erfelijke eigenschappen van planten en dieren voor de ontwikkeling van nieuwe rassen. Dit vraagt om een aanpassing van de Europese octrooiwetgeving. Daarom pleit Bionext voor een verbod op het octrooieren van planten en dieren. 

(bron: Bionext)

Aanvullende gegevens