Groen stemadvies

Weet jij al op wie je gaat stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september a.s.? Bereid je goed voor op de verkiezingen door een 'groene' stemwijzer te raadplegen, zoals Wereldkiezer.nl of de Groene Kieswijzer.

groen-potlood-milieuOp de alternatieve stemwijzer Wereldkiezer.nl, ontwikkeld door Partos, NCDO en EEN, kun je voor acht thema's, waaronder wereldhandel, voedsel en mensenrechten, jouw eigen standpunt kiezen uit tien mogelijkheden. Zo maak je je eigen verkiezingsprogramma. Als je dat hebt gedaan, kun je lezen welke politieke partijen bij die standpunten horen. Voor de Wereldkiezer heb je wel wat kennis en achtergronden van duurzaamheid, mensenrechten en ontwikkelingssamenwerking nodig om het onderscheid tussen de standpunten te kunnen maken.

Groene stellingen
Ben je daar (nog) niet zo erg in thuis om die nuances te kunnen maken, maar vind je natuur, milieu en duurzaamheid wel heel belangrijk? Kijk dan op de Groene Kieswijzer van Natuur en Milieu, hier krijg je aan de hand van vijftien groene stellingen een stemadvies. De website klimaatkeuze.nl laat je een stembiljet zien, waarop twaalf politieke partijen al dan niet hebben aangevinkt aan welke concrete maatregelen die de transitie naar een duurzame samenleving bevorderen zij gaan werken. Een website die je ook verder brengt, is de mvometer. Hierop zijn de verkiezingsprogramma's door het MVO Platform beoordeeld op acht actuele MVO-onderwerpen.

(Illustratie: Vrij Nederland)

Aanvullende gegevens