Mag het een tasje minder zijn?

Verpakkingen en plastic tasjes: je kunt er bijna niet omheen. De verkoopster stopt je aankopen in een plastic tasje voor je kunt zeggen dat je zelf een boodschappentas bij je hebt. En in de supermarkt zijn veel - ook biologische - producten verpakt. Meestal is dat om de houdbaarheid te verlengen, maar vaak is het onnodig verpakt. Hoe pak je dat aan?

Volgens het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken gebruiken we per jaar bijna 25 miljoen kilo aan plastic tasjes. Dat is zo’n 260 tasjes per persoon per jaar. Waarom is dat een probleem? De tasjes zorgen voor een enorme afvalberg, maar leveren ook in het productieproces milieubelasting op. En dat kunnen we voorkomen.

Eigen tas mee
Drie Nederlandse gemeenten gaan deze plastic overdaad aanpakken. Tilburg, Deventer en Zoetermeer zijn als een pilot gezamenlijk de campage ‘Mag het een tasje minder zijn?’ begonnen. De campagne is een initiatief van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken en de Raad van de Nederlandse Detailhandel. Bedrijven en consumenten worden in deze campagne gekoppeld. Een flink aantal winkels gaat tijdens deze pilot hun klanten vragen om vanaf 10 oktober zelf een eigen tas mee te nemen en om de plastic tasjes vaker te gebruiken. De klant krijgt vanaf 10 oktober simpelweg geen gratis tasje meer mee.

Tips
Woon je niet in een van de bovenstaande gemeenten? Geen probleem, GoedeWaar.nl geeft jou alvast een paar tips die je overal ter harte kunt nemen:
Tip 1: Again & again Herbruikbare tasjes voor groente en fruit. Again & again moedigt de consument aan om herbruikbare tassen & zakjes te gebruiken, opnieuw en opnieuw.
Tip 2: Hou het simpel en koop een goede boodschappentas en neem die mee als je boodschappen gaat doen. Scheelt ook een hoop afval in je huis.
Tip 3: Ga naar de markt, daar is nog altijd je euro een daalder waard en je wordt niet opgescheept met onnodig verpakkingsmateriaal.

Meer lezen: tasjeminder.nl

Aanvullende gegevens