Wat doet jouw plastic in de natuur?

Te zien op Vrijdag 27 maart, 17.50 uur op NPO3, maar ook online te bekijken: het jeugdprogramma De Buitendienst. De Buitendienst is een informatief programma voor kinderen maar ook interessant voor volwassenen. De afleveringen van Buitendienst zijn terug te zien, voor als je nu geen tijd hebt.

 

Filmtip: The Biggest Little Farm

The Biggest Little Farm is een inspirerend verhaal voor de hele familie over het verwezenlijken van je dromen. Een absolute eye-opener en een ode aan het idealisme, aan de eindeloze complexiteit van de natuur en aan de cyclus van het leven.

zie trailer van de film met ook Waar is de film te zien?

Lees meer...

Focus op Groen 2016: filmtips

in het kader van de Themaweek "Focus op Groen"

 

Rot op met je milieu

11 oktober tot 14 oktober, 20.25, NPO 2, EO

Zes mensen met een uitgesproken mening over het milieu gaan onder leiding van presentator Dennis van der Geest op een confronterende reis. Ze zien welke impact hun eigen gedrag heeft op het milieu. De deelnemers reinigen vervuilde riolen, zien vogels vol plastic, bereiden eten uit de vuilnisbak en wonen intussen in een huis dat langzaam volloopt met afval; een confrontatie met hoeveel rotzooi ze dagelijks produceren…

Zie verder en bij EO

 

Sea blind

12 oktober, 23.05 uur, NPO 2, VPRO

Een van de meest vervuilende bedrijfstakken ter wereld is de scheepvaart. Negentig procent van de producten die wij kopen zijn vervoerd over zee. Tegelijkertijd is de zeevaart een van de meest vervuilende bedrijfstakken.

De film is een hartstochtelijk pleidooi voor een betere bescherming van het arctische gebied en voor de transitie van de wereldhandelsvloot naar minder vervuilende brandstoffen  - Trouw"

Wil je meer weten kijk dan hier of bij VPRO.

 

De man die de wereld wilde veranderen

13 oktober, 23.00-23.56, NPO 2, Human

Peter Westerveld bedacht het op grote schaal inzetten van door bulldozers gegraven geulen op hoogtelijnen (contour-trenches) in hydrologische corridors. Volgens hem is het dé oplossing voor de verwoestijning van de aarde.
"De impact van dit project is minstens zo belangrijk als de Deltawerken voor Nederland waren. Alleen gaat het over een veel groter gebied.” Aldus Fons Jaspers, watermanagement-specialist van de universiteit van Wageningen.

Met sociaal ondernemer Dennis Karpes richt Westerveld in 2008 de Naga Foundation op, de organisatie die zijn klimaatoplossingen aan de man probeert te brengen. De Naga Foundation gaat nu verder onder de naam JustDiggit. Westervelds gedachtegoed dient als inspiratie voor nieuwe ambitieuze vergroeningsprojecten rond de Kilimanjaro, in Tanzania en in Marokko.

Zie verder bij Human en ook hier.

 

 

Nieuw op het IDFA: Green Screen Label

Het is alweer bijna tijd voor het IDFA! Van 20 november tot en met 1 december vindt de 26e editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats. Dit jaar zijn er voor het eerst documentaires geselecteerd voor het ‘Green Screen label’.

Lees meer...

Film & debat over voedsel

Food Film Festival: 16, 17 en 18 maart
Meer buitenlandse producties staan er dit jaar op het programma van het Food Film Festival, speciaal om het internationale publiek tegemoet te komen. Daarnaast worden er diverse Nederlandse premières vertoond op dit jaarlijkse festival. Eten staat centraal tijdens het Food Film Festival, je kunt van documentaires en speelfilms genieten, maar er staan ook interessante workshops, lezingen en debatten op het menu. Alles natuurlijk onder het genot van eerlijke, lokaal verbouwde seizoensgerechten.

Lezing: It's food stupid!
"In Europa maken we ons niet meer druk om voedselzekerheid, maar een miljard mensen is ondervoed en de Millenniumdoelen voor hongervermindering worden niet gehaald", luidt het intro van het voedseldebat It's food stupid!. Toch is dit onderwerp succesvol genoeg om een derde debatreeks rond belangrijke thema's gerelateerd aan landbouw en voedsel te verzorgen. Dinsdag 6 maart a.s. vindt het eerstvolgende debat in de reeks plaats in de Rode Hoed, in Amsterdam met als thema: Voedsel verandert mondiale machtsverhoudingen. Daarna heb je nog op 13 maart, 6 en 23 april kans om over dit onderwerp mee te praten.

Aanvullende gegevens