Opinie

Akkoord veiligheid Bengaalse kledingfabrieken van kracht

32 grote kledingmerken, waaronder H&M, HEMA, Zara, Bershka, Primark en C&A hebben hun handtekening gezet onder een overeenkomst van IndustriAll en UNI Global Union. Dit ‘Fire and Building Safety in Bangladesh’-akkoord dat sinds donderdag 16 mei van kracht is, dekt nu meer dan 1.000 Bengaalse kledingfabrieken en moet garanderen dat de veiligheid in fabrieken in Bangladesh de komende vijf jaar verbetert. Een akkoord dat hopelijk mensenlevens gaat redden.

 

Goed nieuws, want hoewel de omvang van de catastrofe met de textielfabriek in Bangladesh de wereld schokte, is het minstens zo schokkend dat deze enorme industriële ramp niet op zichzelf staat. Het is een structureel probleem. De afgelopen jaren zijn er meerdere grote ongelukken gebeurd in kledingfabrieken in Bangladesh, waaronder de fabrieksbrand in Tazreen, afgelopen november 2012, waarbij 112 arbeiders omkwamen. Onder meer naar aanleiding van die grote brand ontstond de eis om maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen.

Voorwaarden
In de overeenkomst staat onder meer dat de arbeidsomstandigheden en brandveiligheid moet worden verbeterd. Het herzien van wetgeving en strengere veiligheidsreguleringen, regelmatige, verplichte inspecties en naleving van verbeteringen naar aanleiding van die inspecties vallen onder de voorwaarden. Het akkoord wordt door stakeholders in Bangladesh en internationaal ondersteund. Cruciaal in het akkoord is dat merken zich committeren aan het betalen voor renovaties om de fabrieken veilig te maken. Hierdoor zal dit akkoord mensenlevens redden. (Bron: Schoneklerencampagne.nl)

Jij kunt ook tekenen!
Bedrijven worden in deze overeenkomst direct op hun verantwoordelijkheid om de arbeidsomstandigheden aan te pakken aangesproken. Maar als consument kun je ook druk uitoefenen op de merken om duurzamer te produceren, door zelf ook het Bangladesh Fire and Building Safety agreement te ondertekenen. Er zijn namelijk nog steeds kledingmerken die het akkoord weigeren te ondertekenen, zoals Prenatal en Coolcat.

Aanvullende gegevens