Opinie

Conclusie PushFashionForward Awards 2012

Amsterdam, 10 juli 2012 - De aanhouder wint, zo blijkt uit de campagne Push Fashion Forward van GoedeWaar.nl. Team ‘Push Sissy-Boy Forward’ hield stug vol met vragen en kreeg daarmee de meeste duurzaamheidsinformatie boven tafel.

Team-coördinator Niki ontving op de slotavond van de campagne 5 juli jl. in het Amsterdam Fashion Institute daarom naast de PushFashionForward Award voor modemerk Sissy-Boy ook de beloning voor beste team. Dat continue blijven vragen om duurzaamheid effectief is, was eveneens de conclusie van de dialoog tussen mode- merken met een mening over duurzame kleding en de consumenten in de zaal.

Wellicht uit angst voor ‘naming and shaming’ lieten de drie modemerken die een Award in de wacht hebben gesleept hun gezicht niet zien op de slotavond van de campagne. Die merken, Sissy-Boy, Hema en Protest, werden vorige week al wel getrakteerd op een ShopMob. Hierbij werd een groene loper voor de ingang van de winkel uitgerold, waarover de ShopMobbers klappend en juichend de winkel in liepen en de filiaalmanagers taart en champagne aanboden als dank voor de duurzame ambities en als stimulans om deze voorzichtige duurzame koers voort te zetten. Een video van de ShopMob werd tijdens de awardshow vertoond, waarmee de positieve toon van de avond was gezet (zie Vimeo)

Soepel

Vervolgens kwamen tijdens een quiz de meest opzienbarende uitspraken die zijn gehoord tijdens de campagne naar voren. Daarna liep het gesprek soepel over in een discussie over hoe open modemerken eigenlijk moeten zijn over hun duurzaamheidsbeleid. Merken die sowieso een award verdienen omdat ze een focus leggen op duurzame productie van hun kleding - en die daarom geen Push-team achter hun broek hebben gekregen - waren wel aanwezig en namen naast brancheorganisaties Modint en CBW-Mitex plaats in het panel. Onderwerpen waren betaalbare duurzame mode, maar vooral: hoe nu verder? Door de nieuwsgierig kritische houding van het publiek – deelnemers van de campagne, partnerorganisaties en andere consumenten – en het panel werd het een verhitte discussie, letterlijk en figuurlijk.

Award winnaar: Sissy-Boy!

Na de discussie werden de Awards uitgereikt aan de drie modemerken die een voorzichtige duurzame stap vooruit hebben gezet. Sissy-Boy gaat in de 5-sterren ranking met een hele ster vooruit en komt daarmee als winnaar uit de bus. Protest en Hema kregen een halve ster erbij. De team-coördinatoren van Sissy-Boy en Protest, beiden teams, samengesteld uit  StoereVrouwen, kregen de Award uitgereikt en Femke de Groot van CBW-Mitex, nam de Award namens HEMA in ontvangst. Daarna werd de discussie tijdens de borrel voortgezet!

Een uitgebreid verslag kun je lezen op pushfashionforward.nl
Meer foto's staan op Facebook.

Aanvullende gegevens