IDFA 18-29 november 2015

Films over duurzaamheid: 26 november Green Screen Day
We noemen een paar van de titels.
- This Changes Everything, 2015, Canada/USA, 89’
- Land Grabbing, 2015, Kurt Langbein, Austria, 94’
- 10 Billion - What's on Your Plate?, 2015, Valentin Thurn, Germany, 102’

 

This Changes Everything, 2015, Canada/USA, 89’ 
Regisseur Avi Lewis heeft zich laten inspireren door Naomi Klein’s internationale bestseller “This Changes Everything” (in het Nederlands vertaald: No Time.)
De film This Changes Everything laat groepen zien die zich verzetten tegen grote, vervuilende projecten als goudmijnen (Griekenland), teerzandwinning (Canada) of kolencentrales (India). De rust van de bedreigde natuur en leefomgeving worden mooi en met aandacht in beeld gebracht, net als de sterke emoties die bij de betrokkenen leven. Al deze mensen geloven in een betere wereld en bestrijden – soms met succes – de politieke overtuiging dat alles moet wijken voor economische belangen.


Land Grabbing, 2015, Kurt Langbein, Austria, 94’
“ Koop land, ze maken het niet meer” - het citaat van Mark Twain heeft urgentie gekregen.
 Landbouwgrond loopt wereldwijd gevaar. De vraag is gestegen omdat investeerders zoeken naar plekken om voedsel voor de export te verbouwen maar ook voor biobrandstoffen en landbouwgrond wordt ook gekocht om er winst mee te maken.
De film toont een beeld van de wereld van investeerders in de internationale landbouw handel en hoe de Europese Unie daarin betrokken is. Landjepik gebeurt niet allee  in Azie en Afrika maar ook in Roemenie, de broodmand van Europa. Landjepik zoomt in op Europa en daagt investeerders en hun praktijken uit.

10 Billion - What's on Your Plate?, 2015, Valentin Thurn, Germany, 102’

Regisseur en best selling auteur en voedsel vechter Valentin Thurn (bioscoophit Taste the Waste) zoekt wereldwijd naar oplossingen en geeft ruimte aan innovatie en visie voor onze toekomst.
Omstreeks 2050 zal de wereldpopulatie uit ongeveer 10 miljard mensen bestaan. Temidden van verhitte discussies over voedsel zekerheid is er ook een brede analytische blik in de enorme variëteit van wereld voedsel productie en distributie - van kunstvlees, insecten, bio industrie naar zelf verbouw.

 Voor het IDFA programma: zie Filmlijst

Aanvullende gegevens