Duurzame Tuiniertips

Het is zomer!

Ben je al lekker bezig met je balkon of tuin en benieuwd in hoeverre je duurzaam tuiniert?
Bekijk de volgende tips die wij voor je hebben verzameld:
1. Biologische bij-vriendelijke planten of zaadjes;
2. Duurzame materialen;
3. Onkruid verwijderen

Duurzame Tuiniertips

 • Koop biologische en bij-vriendelijke planten of zaadjes
  in het belang van de bij
  .
  Koop biologische potgrond en gooi deze niet weg. Voed hem telkens weer met (zelfgemaakte) compost uit tuin- en keukenafval.
  Helaas gaat het niet goed met de bij!
  Bijen bestuiven fruit, cacao en koffie en zijn daarom van levensbelang voor onze voedselvoorziening. Zet bloemen op je balkon. Koop of zaai biologische planten die veel stuifmeel en nectar bevatten. Hier volgt een lijst met adressen: Morgenster, De Bolderik, De Bolster, De Heliant, De Cruydt-hoeck, Kwekerij Bastin, en in Amsterdam bij het Groen Gemaal en bij de VU Hortus.
  Meer informatie
 • Help de bij en download de gratis app Bijenradar.
  Met de app kun je o.a. ontdekken welke planten het bij-vriendelijkst zijn. De app heeft als doel je bewust te maken van de hoge bijensterfte en jou een leuk handelingsperspectief te bieden waardoor je kunt helpen om de biodiversiteit en de leefomgeving van bijen te verbeteren.
 • Duurzame materialen
  Ga bij de aanschaf van bijvoorbeeld schuttingen, tuinmeubels en accessoires na of deze zijn gemaakt van eerlijke materialen zoals FSC keurmerk. Vraag bij je tuincentrum of producten duurzaam geproduceerd zijn.
 • Onkruid en groene aanslag
  Vanaf 2016 is het gebruik van chemische bestrijdingingsmiddelen verboden. Chemische middelen herken je aan het toelatingsnummer op de verpakking: vijf cijfers en de hoofdletter N.
  Goed dus om nu vast te experimenteren met milieuvriendelijker methoden.
  Op de website van Milieu Centraal zijn tips te vinden om onkruid en groene aanslag te verwijderen op een natuurlijke manier die ook goed zijn voor insecten.

Informatie over duurzaam tuinieren.

 

Aanvullende gegevens