Miljoenen elektrische gereedschappen wachten op recycling

Inzamelactie voor elektrisch gereedschap en lampen in het klusseizoen. Er liggen in Nederland maar liefst 4,3 miljoen stuks ongebruikt elektrisch (tuin-) en ander gereedschap op de plank. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Wecycle. Deze stichting wil het inleveren van de afgedankte gereedschappen en energiezuinige lampen voor recycling stimuleren. Met de zomer voor de deur start Wecycle samen met 850 bouwmarkten een inleveractie.

Voor veel Nederlanders is de zomer het uitgelezen moment om te klussen in huis en tuin. Wecycle wil mensen stimuleren om bij een bezoek aan de bouwmarkt ook gelijk het oude elektrische gereedschap en lampen in te leveren. Met de inleveractie doen ruim 850 bouwmarkten en doe-het-zelfzaken doen mee. Snelle inleveraars krijgen bij deelnemende winkels een puzzelboek voor het hele gezin cadeau.

Afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) zijn via Wecycle voor 83 procent gerecycled. Dit is veel beter dan de wet vereist. Door deze optimale recycling blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van e-waste in opdracht van 1.500 producenten.

Wecycle werkt samen met 90 procent van de gemeenten en duizenden winkels. Voor alle soorten e-waste zijn er in 2014 veel betere recyclingresultaten behaald dan wettelijk voorgeschreven.

Altijd inleveren
Bij bouwmarkten en doe-het-zelfzaken kun je elektrische gereedschappen en energiezuinige lampen altijd inleveren bij aankoop van een soortgelijk product. Bij 430 bouwmarkten staat een Wecycle-inleverbak waar je oude kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen ook kunt inleveren zonder iets nieuws aan te kopen. In totaal staan in meer dan 2.500 winkels Wecycle-inleverbakken voor afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Recycling
Als de elektrische gereedschappen ingeleverd worden, laat Wecycle ze voor 80 procent recyclen. TL-buizen en spaarlampen zelfs voor meer dan 90 procent. Door recycling blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

Naast het materiaalhergebruik, realiseert Wecycle een energieterugwinning van 14 procent. In totaal komt de nuttige toepassing hiermee uit op 97 procent: vrijwel een gesloten kringloop. Hiermee voldoet Wecycle ruimschoots aan de wettelijke eis van 77 procent.

Vermeden CO2-uitstoot
De verantwoorde recycling van e-waste draagt ook bij aan de terugdringing van het broeikaseffect. Ten eerste door grondstoffen te recyclen in plaats van te delven. Daarnaast worden schadelijke cfk’s uit koel-/vriesapparaten verwijderd en onschadelijk gemaakt, zodat ze het milieu niet belasten. De totale vermijding in 2014 was 462 miljoen kilo CO2-equivalenten. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van 159.000 benzineauto’s. Een derde hiervan komt door recycling, tweederde door de verwijdering van cfk’s.

Over het onderzoek
Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Wecycle blijkt dat 92 procent van de huishoudens een of meer elektrische (tuin)gereedschappen in huis heeft. Dat zijn 7 miljoen huishoudens. In een huishouden worden gemiddeld 0,62 stuks elektrisch (tuin)gereedschap niet meer gebruikt. In totaal zijn dit 4,34 miljoen apparaten. Er deden 897 volwassenen uit het online TNS NIPO-panel mee aan het onderzoek.

Verantwoorde recycling kost geld
De verantwoorde inzameling en recycling van e-waste kost geld. De kosten voor de inzameling en recycling van e-waste zijn voor 2014 €29 miljoen. Deze kosten worden gedragen door de 1.500 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen. Uitgebreide resultaten staan op de jaarsite.

Over Wecycle
Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs.

Meer informatie: wecycle.nl

Aanvullende gegevens