SWOP je kleding voor een goed doel!

Herman Wijffels onthulde vrijdag 11 mei jl. de eerste SWOP-box op de Floriade in Venlo. Hier 'swop' je kleren voor korting en je steunt meteen een goed doel.

Statiegeldflessen leveren we in bij de winkel, GFT-afval gaat in de groenbak en oud papier wordt opgehaald. Voor veel soorten afval is recyclen inmiddels niet meer weg te denken uit ons systeem.

Beter voor iedereen
Van glas wordt z'n 80 procent gerecycled. Maar van kleding wordt helaas slechts 25 procent hergebruikt. Met zijn allen gooien we 180 miljoen kilo kleding weg per jaar. Slechts 70 miljoen kilo wordt daarvan opnieuw gebruikt. Dit kan beter, vond René Broeders, en zo bedacht hij SWOP, een kledinginzamelsysteem waarvan iedereen beter wordt.

Kassakorting
De SWOP-box geeft klanten de mogelijkheid kleding te ruilen tegen kassakorting. De opbrengst van de kleding gaat naar een goed doel dat de klant zelf mag uitkiezen. Zo profiteert iedereen van SWOP: de klant, het milieu, het goede doel, maar ook de mode-ondernemer zelf. Het plaatsen van een SWOP-box zal namelijk nieuwe klanten trekken en de winkel een duurzamer imago geven.

Toekomst
Wijffels is econoom en hoogleraar duurzaamheid, en is ambassadeur van SWOP. "We moeten bedrijven beoordelen op wat ze bijdragen aan de samenleving, aan de kwaliteit van relaties tussen mensen en aan toekomstige generaties. SWOP sluit hier precies op aan." aldus Wijffels.

Meer informatie: MySwop.com

Bron: Duurzaamnieuws.nl, CBS.nl

Aanvullende gegevens