Voer voor parttime vegetariërs

Je erkent de milieu-nadelen van vleesconsumptie, je wilt wel minderen, maar kunt ook niet helemaal zonder je wekelijkse biefstukje? Natuur & Milieu heeft de oplossing voor jou: word Flexitariër!

Natuur & Milieu is 11 april jl. een campagne gestart voor ‘Flexitariërs’. Met deze actie komt Natuur & Milieu een grote groep mensen met een gevarieerd eetpatroon tegemoet. Als flexitariër eet je één of meerdere dagen per week geen vlees. Bij voorkeur eet je op die dagen plantaardige alternatieven. Flexitariërs, en mensen die dat willen worden, worden volgens Natuur & Milieu nu nog gebrekkig bediend door de markt en daardoor eten ze minder duurzaam en gezond dan ze zouden willen en kunnen. Natuur & Milieu geeft daarom op ikbenflexitarier.nl 400 alternatieven voor vlees én tips voor smakelijke recepten voor onder meer broodbeleg, tofu en snacks.

570.000 personenauto’s
Als alle Nederlanders twee dagen per week plantaardige vleesvervangers zouden eten in plaats van vlees, dan zou dat per jaar de CO2-uitstoot van 570.000 personenauto’s schelen. Bovendien is het beter voor de gezondheid, het milieu, de natuur en het dierenwelzijn. Wereldwijd draagt de veehouderij voor 30 procent bij aan het verlies van dieren- en plantensoorten. Een verhoogde consumptie van rood vlees geeft onder andere meer kans op hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk dat we minder vlees gaan eten en vaker kiezen voor duurzame, plantaardige alternatieven.

Minstens twee aardbollen
In 2050 zijn we naar verwachting met 9 miljard mensen op aarde. En zijn mensen in arme landen bovendien rijker dan nu, waardoor ze meer vlees kunnen eten. Als al deze mensen naar westerse maatstaven vlees gaan eten, dan hebben we in 2050 minstens twee aardbollen nodig om in hun behoeften te voorzien!
(Bron: Natuur en Milieu)

Aanvullende gegevens