Duurzaamheidscertificering Palmoliegigant onterecht

Het Maleisische bedrijf IOI, de grootste palmolieproducent ter wereld en één van de hoofdleveranciers van palmolie aan Nederland, ligt onder vuur. Milieudefensie diende eind maart een klacht in tegen het bedrijf, toen uit onderzoek bleek dat de producent het niet al te nauw neemt met mensenrechten en milieunormen.

IOI maakt zich schuldig aan het grootschalig kappen van bossen en vernielen van rijstvelden in Indonesië om aan de groeiende vraag voor palmolie te voldoen, zo blijkt uit het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Milieudefensie. In Maleisië verbouwt het bedrijf palmolie op land dat niet aan het bedrijf toebehoort, maar aan de lokale bevolking. De palmolieproducent levert onder meer aan Unilever. Internationale milieuorganisaties, waaronder Milieudefensie in Nederland hebben de klacht ingediend bij vier duurzame certificeringsorganisaties. Via deze organisaties heeft de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RTDP) enkele plantages van IOI als duurzaam gecertificeerd.

Mooi weer
“Dit is je reinste greenwashing”, aldus Geert Ritsema van Milieudefensie. “Een bedrijf dat op een paar locaties mooi weer speelt, maar zich elders op grote schaal schuldig maakt aan het schenden van mensenrechten en milieunormen en wetgeving aan zijn laars lapt, kun je niet als duurzaam erkennen.” Het is tegen de regels van de RTDP om een bedrijf duurzame keurmerken te verstrekken als datzelfde bedrijf op andere plantages aantoonbaar niet duurzaam handelt. Milieudefensie vindt de duurzame certificering van de IOI plantages onterecht, en eist dat deze wordt ingetrokken: “We roepen Nederlandse bedrijven zoals Unilever op om niet in zee te gaan met IOI.”

(Bron: Milieudefensie)

Aanvullende gegevens