Plastic tasjes taboe?

De consument neemt met duurzame initiatieven een voorsprong op het voorgestelde verbod op plastic tasjes door de Europese commissie.

Terwijl Staatsecretaris Atsma van Milieu samen met de detailhandel naar oplossingen zoekt om plastic tasjes in de ban te doen, hebben creatieve consumenten die een hekel hebben aan rondzwervende tasjes in de berm of keukenkastjes vol schone plastic tasjes, allang een alternatief gevonden. Het burgerinitiatief TassenBol bijvoorbeeld, geeft in de vorm van een tasjeszuil in de winkel, plastic tasjes een tweede leven.

Gaathetzomee.nl
Een ander idee is 'Gaat het zo mee', waarbij winkelpersoneel hun klanten de vraag stellen 'Gaat het zo mee?', in plaats van de aankopen automatisch in een plastic tasje te doen. Op die manier proberen zij een mentaliteitsverandering teweeg te brengen en consumenten aan te sporen altijd de eigen tas mee te nemen, zoals Pure Jute of de Eco-tas.

Opgeschaald
Deze en andere initiatieven komen voort uit praktische ideeën van consumenten zelf. Door quickscans is inmiddels aangetoond dat deze initiatieven duurzame en haalbare alternatieven zijn voor (gratis) plastic tasjes. In samenwerking met het bedrijfsleven en de overheid kunnen deze initiatieven worden opgeschaald om door te dringen tot een groot publiek. GreenWish nodigt staatssecretaris Atsma daarom uit niet alleen met het bedrijfsleven te praten en regelgeving te overwegen, maar ook reeds lopende initiatieven en goede ideeën van bevlogen particulieren serieus te nemen.

Plastic is fantastic
Meer achtergronden over initiatieven die zich bezighouden met plastic en plastic afval zijn hier te lezen.

Bron: GreenWish

Aanvullende gegevens