Stem met je vork succesvol

Op initiatief van de Youth Food Movement (YFM) brachten gisteren tijdens de Provinciale Statenverkiezingen ruim 150 mensen hun symbolische stem uit voor een eerlijker voedselsysteem.

De YFM maakte tijdens de stemactie en de lunch mensen bewust van de invloed die zij dagelijks als consument uitoefenen. Het initiatief was partijoverstijgend: aan de lange tafels lunchten het GroenLinks campagne team, een CDA kamerlid en Partij voor de Dieren zij aan zij.

Vote with your Fork
Om 12.00 uur precies verzamelden een grote groep stemmers zich op het Spui in Amsterdam. Een lange rij vormde zich voor de stembus. Stemmen werden echter niet met een stembiljet maar met een houten vorkje uitgebracht. Na het stemmen schoven mensen aan voor een lunch verzorgd door de Youth Food Movement. Onder andere Marijke Vos (GroenLinks) en Marieke van der Werf (CDA Tweede Kamerlid) brachten hun stem uit voor een duurzamer voedselsysteem.

Filmfestival met ‘n bite
Op 18, 19 en 20 maart praat YFM verder over dit onderwerp tijdens het het Food Film Festival in Studio/K in Amsterdam. Het festival vertoont films met een ‘bite’: documentaires en speelfilms waarin niet alleen de liefde voor goed eten centraal staat, maar ook de problemen van ons huidige voedselketen worden aangekaart. Het festivalprogramma is beschikbaar op foodfilmfestival.

Het Food Film Festival is echter meer dan cinema. Er zijn workshops, gesprekken, muziek, heerlijk eten en uiteraard films. Enkele hoogtepunten zijn de keynote speech van Vandana Shiva, (winnares van de Right Livelihood Award -alternatieve Nobelprijs- en Time Magazine’s 'Environmental Hero’), een college van Teun van de Keuken (Keuringsdienst van Waarde) en een filmquiz onder leiding van Louise Fresco (hoogleraar duurzame ontwikkeling) en Helen Westerik (curator bij Future Shorts Holland en Shadow Documentary festival).

Aanvullende gegevens