Bittere bijsmaak groente en fruit

Veel groente en fruit dat je bij supermarkten kunt kopen, heeft een bittere bijsmaak. Dat blijkt uit het SOMO-rapport 'Bitter Fruit' dat begin januari werd gepubliceerd.
Hierin worden de slechte arbeidsomstandigheden bij de productie van verse groente en fruit onthuld.

Hongerlonen, extreem lange werkdagen zonder een vast contract en geen vakbond die voor je op kan komen, het is geen uitzondering in de productieketen. Betere regels en controle, evenals druk op de toeleveranciers en overheden in productielanden zijn daarom hard nodig. 

SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) onderzocht de arbeidsomstandigheden bij de productie van groente- en fruit voor Nederlandse supermarkten in diverse landen. SOMO-onderzoeker Sanne van der Wal: "Supermarkten vormen de belangrijkste afnemers van groente- en fruit uit ontwikkelingslanden. Maar de groei van de export uit deze landen brengt ook grote risico's op slechte arbeidsomstandigheden met zich mee. Veel groente en fruit dat hier in de supermarkt ligt, is dan ook niet verantwoord geproduceerd".

Langzaam proces
Onderzoek naar bijvoorbeeld de omstandigheden in het Peruaanse bedrijf Camposol, dat onder meer mango's produceert voor Albert Heijn, toonde bijvoorbeeld aan dat werkdagen van 11 uur of meer, 6 tot 7 dagen in de week in piekmaanden, gangbaar zijn. Arbeiders verdienen alleen met extreem overwerk net genoeg om op de armoedegrens te leven. Mangoplukkers of -pakkers die dit niet accepteren kunnen het volgende seizoen meestal fluiten naar een baan. Wie zich wil verenigen in een vakbond wordt vaak meteen ontslagen. Sanne van der Wal: "Hoewel supermarkten zoals Albert Heijn steeds vaker beleid voeren om misstanden in deze ketens tegen te gaan, gaat dit proces te langzaam en hebben maatregelen weinig of geen effect omdat ze niet streng genoeg zijn. Hierin zouden stappen kunnen worden gemaakt als de supermarktbranche zich inzet voor duurzame certificering van het hele groente- en fruitaanbod uit ontwikkelingslanden."

In opdracht van SOMO maakte Noticias de korte film 'Mango's - made in Peru' over de arbeidsomstandigheden op de mangoplantages bij Camposol in Peru. Klik hier voor de film.

Aanvullende gegevens