Minder gif in groenten en fruit

Groenten en fruit bevatten in 2009 minder bestrijdingsmiddelen dan voorgaande jaren. Dit blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de European Food Safety Authority (EFSA).

Volgens de Gifmeter is de daling wel gestagneerd. Het onderzoek en de Gifmeter laten zien dat met name groenten en fruit uit Nederland goed uit de bus komen. Bloemkool en kiwi zijn de ‘schoonste’ producten. Komkommer en de druiven zijn de producten waar de meeste bestrijdingsmiddelen bij gebruikt zijn. Klik hier voor een volledig overzicht.

Bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om ziekten, plagen of onkruiden in de landbouw te bestrijden of organismen te bestrijden die hinderlijk of schadelijk zijn. Deze bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen schadelijk voor de insecten en het overige ongedierte maar ook voor het milieu. Bestrijdingsmiddelen  kunnen onbedoeld vele andere soorten doden, zoals vogels, vissen, insecten, kikkers en uiteindelijk ook zoogdieren. Maar ook verschillende plantensoorten. Een recente studie uit Duitsland toonde aan dat in gebieden waar landbouwgif werd gebruikt tot zes keer minder soorten aangetroffen werden dan gebieden waar biologische geteeld werd.

Kies voor biologische producten als je wit dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt op groenten en fruit. Biologische boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Je herkent deze producten aan het keurmerk “biologisch” of “EKO”.

Bron: weet wat je eet

Aanvullende gegevens