Kinderarbeid aangepakt door Europa

Op aandringen van demissionair minister Maxime Verhagen gaat Europa meer doen tegen landen waar kinderarbeid voorkomt. De EU gaat kritischer kijken of zulke landen nog mogen blijven genieten van gunstige Europese invoertarieven.

kinderarbeidMinisters van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen stemden maandag bij beraad in met conclusies daarover. “Als kinderen katoen plukken in een land, moeten we kritisch kijken of de EU wel handelsvoordelen voor katoen uit dat land mag bieden”, aldus Verhagen. Eerder gaf Verhagen aan dat hij graag de producten op de Europese markt zou verbieden als die gemaakt zijn door kinderen in de meest schrijnende vormen van kinderarbeid. De EU gaat ook bedrijven aansporen om kinderarbeid uit te sluiten. Tegelijk wil de EU het onderwijs stimuleren in landen met kinderarbeid.

Kinderarbeid is wereldwijd een enorm probleem. Tien jaar geleden trad een overeenkomst in werking van de International Labour Organization (ILO), waarin de ergste vormen van kinderarbeid werden verboden. In 2016 moet dit probleem wereldwijd zijn uitgebannen. “Maar nog 215 miljoen kinderen in de wereld zijn noodgedwongen aan het werk”, stelde Verhagen op gezag van de wereldarbeidsorganisatie ILO.
Verhagen lobbyt al jaren voor een strengere aanpak van kinderarbeid. “Bij mijn eerste gesprek hierover met de toenmalige EU-commissaris voor Handel werd het idee afgewimpeld. Ik ben buitengewoon blij dat ik dit als demissionair minister na de verkiezingen nog heb kunnen realiseren.”

Bronnen (ANP, AD 28 mei 2010, UNICEF)

Aanvullende gegevens