Vreedzaam protest textiel arbeiders verstoord

Filippijnse  textiel arbeiders hadden op 4 mei een actiekamp en naaiatelier opgezet voor een voormalige textielfabriek in Taguig City


Zij protesteerden tegen een massa-ontslag in juli 2009 waarbij 1660 arbeiders hun baan verloren. Het protest werd door meer dan 200 politie- en veiligheidsmensen verstoord.
In het naaiatelier produceerden de arbeiders een eigen collectie ondergoed en zwemkleding: de 'Maria's Solidarity Collection'. De politie drong het kamp binnen, intimideerde de arbeiders en richtte vernielingen aan. Enkele arbeiders raakten hierbij gewond.
Kom vandaag in actie en steun de arbeiders die jarenlang Triumph-lingerie in elkaar naaiden bij hun strijd voor hun rechten!
Stuur een brief via de website van Schone Kleren Kampagne aan de Filippijnse autoriteiten waarin je hen verzoekt onmiddellijk een einde te maken aan de intimidatie van Triumph-arbeiders en hen te ondersteunen bij het opzetten van een eigen coöperatie.
Triumph schendt internationale normen
In juli 2009 sloot het Zwitserse lingeriemerk Triumph drie fabrieken in Thailand en de Filippijnen. Hierbij raakten duizenden mensen hun baan kwijt. Triumph heeft de economische noodzaak niet hard kunnen maken en niet tijdig en transparant onderhandeld met de bonden. Hiermee schendt Triumph internationale normen, waaronder ILO conventie 158 en de OESO-richtlijnen voor multinationals. Na meer dan tien maanden van protest is er een bescheiden doorbraak. De Zwitserse overheid heeft de klacht die de vakbonden hadden ingediend tegen schending van de OESO-richtlijnen geaccepteerd. Dat betekent dat zij een actieve rol gaat vervullen om een dialoog tussen de vakbonden en Triumph International tot stand te brengen. Triumph heeft tot nu toe altijd geweigerd om met de vakbonden te onderhandelen.
(Bron: Schone Kleren Kampagne)

Aanvullende gegevens