Gemodificeerd voedsel - eerst feiten op tafel?

Begin maart heeft de Europese commissie toestemming gegeven om een genetisch gemanipuleerd aardappelras en maïssoort in Europa te telen. AVAAZ stelt een petitie op om de gevolgen eerst verder te onderzoeken.

In de Europese Unie is het ontwikkelen van biogewassen alleen toegestaan als is aangetoond dat ze geen schadelijke gevolgen kunnen hebben voor mens en milieu.'1 De Europese Commissie suggereert met deze beslissing, het toelaten van deze (BASF) aardappel, dus dat er geen schadelijke gevolgen zijn. Overigens waren niet alle landen het eens met deze beslissing. Omdat er in de aardappel genen zijn gebruikt die antibiotica zouden kunnen weerstaan, zijn critici bang deze aardappel wel schadelijke gevolgen kan hebben. Ze denken hier aan een mogelijke resistentie tegen bepaalde antibiotica, die nog goed gebruikt zouden kunnen worden bij het bestrijden van bepaalde ziektes. Het aardappelras is genetisch gemanipuleerd met oog op de productie van zetmeel en zal gebruikt worden voor industriële toepassingen, zoals de productie van papier.

Naar aanleiding van het toelaten van deze BASF aardappelen en Monsanto maïs heeft AVAAZ een petitie opgesteld om een de Europese commissie te verzoeken genetisch gemanipuleerd voedsel te verbieden totdat er voldoende onderzoek is gedaan naar gemodificeerd voedsel.

AVAAZ zegt dat de commissie is gezwicht voor de GG lobby en de grote groep Europeanen (60%) genegeerd heeft die vindt dat we eerst de feiten moeten kennen voordat we voedsel gaan kweken dat een bedreiging voor onze gezondheid en het milieu zou kunnen vormen. Het "Europese Burgerinitiatief" geeft burgers de mogelijkheid om beleidsvoorstellen te doen aan de Europese Commissie en biedt ons een unieke kans om de invloed van de lobbyisten te stoppen. AVAAZ maakt hier gebruik van en verzamelt 1 miljoen stemmen voor het verbieden van GG voedsel tot het onderzoek afgerond is; deze zullen bezorgd worden aan President Barroso van de Europese Commissie. Link naar petitie: www.avaaz.org

Bron: www.independent.co.uk, www.europe-nu.nl

Aanvullende gegevens