Vakantieganger niet bewust op reis

De Hollandse consument heeft tijdens zijn vakantie niet veel op met duurzaamheid. Bij het maken van een keuze voor vervoer of accommodatie, is duurzaamheid geen overweging, zo blijkt uit een vragenrondje onder een aantal grote reisorganisaties.

Mirjam Dresmé van het Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) is niet verbaasd over de uitkomst en denkt dat het nog wel even duurt voordat de Nederlandse vakantieganger duurzaam op reis gaat. Zij geeft de vakantiegangers daarom tips als 'douche niet drie keer per dag' of 'laat de TV niet stand-by staan als je naar het strand gaat'. (bron: BNR (2012) Vakantieganger vindt duurzaamheid niet belangrijk)

Duurzaam transport

Welk vervoersmiddel je kiest, heeft aanmerkelijk invloed op de impact die jouw reis op het milieu heeft. Reis je met de trein naar je vakantie-hotspot, dan bespaar je al flink wat uitstoot. Wat compensatie van uitstoot van andere transportmiddelen betreft, kun je met GreenSeat of Trees for all (voorheen Trees for Travel) de schade beperken. Een fiets- of wandelvakantie is uiteraard het meest energiebesparend - behalve dan die van jezelf.

Duurzame accommodatie

Ecolodges schieten als paddestoelen uit de grond, maar zijn niet altijd even gemakkelijk te vinden. Je moet even op zoek, maar dan heb je ook vaak een unieke vakantieplek. Daarvoor moet je misschien wel wat langer sparen, want deze duurzame reizen zijn meestal wat kostbaarder. Een schitterende vakantielokatie in de Algarve, Portugal is Ecolodge Brejeira, waar je in een oude brandweerbus of yurt kunt verblijven. Wil je liever niet de grens over, dan is dit rustieke plekje 't radhuisje in Winterswijk of het Betere BoerenBed een aanrader. Voor actievelingen is Wwoof (World Wide Opportunities on Organic Farms) waar je als vrijwilliger op een biologische boerderij je handen uit de mouwen en in de grond kunt steken. Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie plekken te vinden, kijk hiervoor eens op: MuddyShoesGuidesEceatJoHo of Sawadee

Jouw duurzame tip?

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen en keuzes. Heb jij leuke eco-tips, of heb je onlangs een ontdekking van een hele geschikte, duurzame vakantie accommodatie gedaan, laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op GoedeWaar op Facebook 

 

Aanvullende gegevens