Voorraden van aarde ‘op’ voor 2012

De aarde zit al aan zijn tax voor dit jaar. Donderdag 22 augustus was Earth Overshoot Day. Dit betekent dat de mensheid in acht maanden tijd alle natuurlijke voorraden heeft aangesproken die de wereld kan bieden voor een jaar. 

We zijn nu al buiten het boekje van de ecologische begroting van dit jaar getreden. Wij gebruiken, of eigenlijk besteden, ons natuurlijk kapitaal sneller dan de natuur dit kan aanvullen. Dit moment wordt bepaald door het Global Footprint Network, die de vraag van de mensheid naar en het aanbod van natuurlijke hulpbronnen en ecologische diensten meet. Onze uitgaven zijn dus voortdurend groter dan het inkomen. (bron: Global Footprint Network (2003) At A Glance)

Cruciaal

In planetaire termen, worden de kosten van onze ecologische overbesteding duidelijker met de dag. We hebben nu gemiddeld anderhalve aarde nodig om aan de vraag te voldoen. India ‘volstaat’ met een halve planeet, maar de Verenigde Staten gebruiken maar liefst ruim vier planeten. De ecologische voetafdruk van de bevolking stijgt en dus is de ‘overshoot’ dag elk jaar eerder. Ter vergelijking: in 1992 was Overshoot Day op 21 oktober, tien jaar later was dat 3 oktober en nu is dit cruciale punt al op 22 augustus.

Voor meer informatie, lees verder op Global Footprint Network.

Aanvullende gegevens