GoedeMarkt - Lokale en duurzame boerderijproducten

Goed nieuws! Eind 2018 heeft GoedeWaar.nl een subsidie toegezegd gekregen van de provincie Zuid-Holland en de Europese Unie voor het opzetten van ‘GoedeMarkt’. GoedeMarkt is een online marktplaats voor het versterken van productie en handel in duurzame en lokale boerderij­producten (inclusief producten van telers zoals appels van boomgaarden en tomaten uit kassen).

Lees meer...

Initiatiefwet Duurzaam Ondernemen

Zie IDVO campagne

Wet Duurzaam en Verantwoord Ondernemen

GoedeWaar.nl roept consumenten op om de Petitie voor Wet Duurzaam en Verantwoord Ondernemen te ondertekenen: zie petitie. Voor meer informatie, zie filmpje.

Omdat


 • Bijna 50 miljoen mensen slachtoffer zijn van moderne slavernij en er momenteel ongeveer 150 miljoen kinderen illegaal werken?

Lees meer...

Fair price in de belangstelling in Europa

In meerdere landen dringt bij consumenten het besef door dat boeren en landbouwers hun producten meestal onder de kostprijs moeten leveren. Er zijn steeds meer initiatieven die zorgen dat de producent een eerlijke of echte prijs krijgt voor zijn product en ook de verborgen kosten gaan steeds meer een rol spelen in de berekening

 • De Aanzet in Amsterdam is op black friday begonnen met prijzen van een aantal produkten te verhogen, zodat de echte prijs (true pice) door de consument wordt betaald. Maar behalve een echte prijs aan de producent wordt er ook extra gerekend voor de verborgen kosten. De Aanzet wil daarmee een bijdrage leveren aan duurzaamheid en de klimaatproblemen.
 • Onze Markt is gebaseerd op drie principes en is de Nederlandse versie van het in Frankrijk begonnen C'est qui le patron?!
 • Bij Boeren & Buren kun je rechtstreeks bij boeren kopen.
 • De Duitse winkelketen Penny is bezig met het verduurzamen van hun productieketen. Ook Penny wil de werkelijke (verborgen) kosten van voedselproductie berekenen.
 • Ook in andere landen, zoals Oostenrijk en Zweden zijn nieuwe initiatieven ontstaan.

 

Miljoen gratis bomen voor klimaat en biodiversiteit; Heel Nederland kan meedoen

Een nieuwe campagne is van start: MEERBOMENNU waarbij 1 miljoen bomen gratis worden weg gegeven. Iedereen kan meedoen.

De meeste van deze bomen en struiken zullen het Nederlandse platteland gaan opfleuren in de vorm van heggen en hagen rondom boerenakkers en erven. Maar iedereen kan aanspraak maken op gratis plantgoed – van burger tot school tot bedrijf tot gemeente -, want de natuur produceert ieder jaar een overdaad aan zaailingen. Wanneer deze onder deskundige ecologische begeleiding met vrijwilligers worden verzameld en elders geplant, kunnen we met weinig middelen een geweldige uitbreiding van natuur genereren en tegelijkertijd CO2 opslaan.

Initiatoren:  Stichting Nationale Boomfeestdag, Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda

Plastic in cosmetica? Beat The Micro Bead!

De cosmetische industrie verwerkt plastic in cosmetica, bijvoorbeeld om de smeerbaarheid te verhogen, maar soms alleen maar als vulmiddel. Gelukkig kan de consument nu met een nieuwe app producten testen op de aanwezigheid van meer dan 500 soorten microplastics.

Tachtig procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over het toevoegen van plastic aan cosmetica, zeventig procent wil een verbod op het toevoegen van plastic aan cosmetica.

Sinds een jaar of tien voegen alle grote cosmeticamerken bewust micro-, nano- en zelfs vloeibare plastics toe aan cosmetica en verzorgingsproducten. Soms om er bepaalde eigenschappen aan te geven, maar meestal als goedkoop vulmiddel. Uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse milieuorganisatie Plastic Soup Foundation, onder ruim 3500 respondenten, blijkt dat tachtig procent van de Nederlanders dit zorgwekkend vindt.

Microplastics zijn alle plastics kleiner dan vijf millimeter, en ze bestaan uit een mengsel van polymeren en chemische additieven. Deze plastics staan weliswaar op de verpakking vermeld als ingrediënt, maar alleen onder hun chemische naam, zoals tetrafluorethyleen of methylmethacrylaat, en zijn dus voor de meeste mensen onherkenbaar.

Wat kun jij doen?

Consument vindt dat plastic duidelijk vermeld moet worden
Maar liefst 93 procent van de ondervraagde respondenten eist het recht op om precies te weten wat er in hun producten zit. Bijna net zoveel, 88 procent, vindt dat producenten verplicht moeten worden om plastic duidelijk herkenbaar te vermelden. En 77 procent vindt dat het ‘verstoppen’ van plastic in de lijst met ingrediënten hun vertrouwen in het cosmeticamerk schaadt.

Beat the Microbead-campagne – ‘power to the people’
Plastic Soup Foundation, lid van de wereldwijde beweging Break Free From Plastic, voert al sinds 2012 actie tegen alle bewust toegevoegde en in de ingrediëntenlijst verstopte plastics. Met deze Beat the Microbead-campagne is al bereikt dat veel tandpasta’s en scrubs geen microplastics meer bevatten, maar het uiteindelijke doel is om alle verzorgingsproducten en cosmetica plasticvrij te krijgen. Zolang dat nog niet het geval is, zou de consument zélf de keuze moeten kunnen maken.

Daarom heeft de Plastic Soup Foundation de gratis app Beat the Microbead uitgebracht, die met behulp van machine learning-software de ingrediëntenlijst op verpakkingen leest en meer dan 500 verschillende microplastics kan detecteren. De gebruiker ziet meteen of het gescande product microplastics bevat en, zo ja, welke.

Maria Westerbos, directeur van Plastic Soup Foundation: ‘Ons geduld is op. In een brief aan cosmeticaproducenten, de Tweede Kamer en het Europees Parlement, eisen wij – en honderden andere NGO’s – transparantie over het gebruik van micro-, nano- en vloeibare plastics. En wij verzoeken deze bedrijven dringend om te stoppen met het toevoegen ervan. Zolang dat nog niet is bereikt, geven wij de consument een instrument in handen om zélf een bewuste keuze te kunnen maken. Power to the people!’

 
Instagram_BTMB8.jpg

Zelf scannen met nieuwe app
De nieuwe app is een geheel herziene versie van de Beat the Microbead-app die al sinds 2012 bestaat en wereldwijd ruim 245.000 keer is gedownload. Ook deze vernieuwde versie wordt door Plastic Soup Foundation gratis verspreid.

De app herkent meer dan de 500 micro- en nanoplastics die officieel als zodanig zijn gelabeld door het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA), milieuorganisatie UNEP en ingenieursbureau Tauw. Deze krijgen in de app allemaal het label ‘rood’. Daarnaast spoort de app de zogenaamde twijfelachtige plastics op: synthetische polymeren waarvan nog onvoldoende bekend is of ze wel of niet gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Deze vallen in de categorie ‘oranje’. De app herkent er nu al meer dan 100, maar deze lijst groeit snel. In de categorie ‘groen’ vallen alle producten die geen ‘rode’ of ‘oranje’ plastics bevatten.

Ook helpt de app om zeventig plasticvrije alternatieve merken te vinden.

Gevaar voor milieu en gezondheid
Steeds meer wetenschappers maken zich zorgen over de milieuschade van alle microplastics die via het riool in onze waterwegen belanden, én over de directe gezondheidsrisico’s van verzorgingsproducten waaraan plastics en additieven zijn toegevoegd.

In tegenstelling tot alle onderzoeken die hebben bewezen hoe schadelijk microplastics voor het milieu zijn, staan we nog maar aan het begin van meer onderzoek naar de directe gevolgen voor onze gezondheid. Zijn deze minuscuul kleine plastics, die we bijvoorbeeld via onze lippen binnenkrijgen, in staat ons lichaam binnen te dringen en hebben ze daar een negatief effect? Internationaal groeit de zorg bij wetenschappers over mogelijke gezondheidsschade en ook de roep om meer onderzoek.

Verbod op bewust toegevoegde microplastics
Van de respondenten vindt zeventig procent dat er een verbod moet komen op plastic in verzorgingsproducten. Op Europees niveau wordt daar al aan gewerkt. De Europese Commissie heeft ECHA de opdracht gegeven om onderzoek te doen naar het gevaar van microplastics voor zowel de mens als het milieu.

ECHA kwam vervolgens in januari 2019 met een voorstel om het gebruik van bewust toegevoegde microplastics terug te brengen met minstens 85 procent. De voorgestelde restrictie zou, indien aangenomen, betekenen dat er de komende twintig jaar in Europa 400.000 ton minder microplastics in het milieu terechtkomen.

Microplastics zijn nu nog vrijgesteld van de standaardprocedures (REACH) die gelden voor chemische stoffen die op de Europese markt worden gebracht. Ze hoeven dus niet geregistreerd te worden en over de belangrijke eigenschappen van deze stoffen, zoals persistentie, bio-accumulerende- en toxische kenmerken (PBT-criteria), is daarom nog weinig bekend.

Oproep om te stoppen met microplastics
De industrie verzet zich hevig tegen een mogelijke restrictie en probeert de lijst van ECHA aanzienlijk te verkorten. Reden voor Plastic Soup Foundation om de samenwerking te zoeken met partnerorganisaties en de introductie van de app gepaard te laten gaan met een oproep aan industrie en politiek om te stoppen met het toevoegen van microplastics.

Delphine Lévi Alvarès, de Europese coördinator van Break Free From Plastic: ‘Microplastics horen niet in onze cosmetica thuis. Dit is een ontwerpfout die ons milieu en onze gezondheid in gevaar brengt en bovendien volledig overbodig is, omdat er voldoende alternatieven bestaan. Daarom heeft de EU het initiatief genomen om het gebruik terug te dringen. Het is van cruciaal belang dat iedereen zich achter dit proces schaart, zodat het leidt tot een verbod in de hele EU.’

 

Meer artikelen...

 1. Stop het verbranden of vernietigen van overtollige kleding
 2. 22 april Zaaien doet Zoemen
 3. Statiegeldalliantie groeit razendsnel
 4. Interessante websites voor wonen zonder aardgas
 5. Verkiezingen 15 maart 2017
 6. Monsanto Tribunaal 14-16 oktober 2016 Den Haag
 7. Convenant duurzame kleding en textiel zeer teleurstellend
 8. Wat is de plek van duurzaamheid in TTIP?
 9. Hart voor het klimaat: VN-Klimaattop Parijs 2015
 10. IDFA 18-29 november 2015
 11. Agenda Oktober 2015
 12. Workshop Stijlvol kleden voor professionals deze zomer!
 13. Duurzame Tuiniertips
 14. Miljoenen elektrische gereedschappen wachten op recycling
 15. Geef je gereedschap een nieuwe kans bij Gered Gereedschap
 16. Fairfood publiceert rapport garnalenindustrie
 17. Workshop ‘Duurzaam Doen’ bij WoesteLand op 18 april 2015 in Arnhem!
 18. Oneerlijke praktijken en je mobiel!
 19. Leefbaar loon voor rozenpluksters
 20. Vakantie in het vooruitzicht: tips
 21. Zembla over H&M en de Checker van GoedeWaar.nl?
 22. Consument koopt meer duurzaam voedsel
 23. Wereldverbeterende kettingreACTIE: doe je mee?
 24. Duurzaam dineren ‘op de kaart’
 25. Veel lekkers bij Food Film Festival
 26. Luchtig bos
 27. Bent u duurzame koploper, peloton of volger?
 28. ‘n Tas met een boodschap
 29. Wie het kleine niet eert...
 30. Kinderarbeid Turkije: ‘Tracking en tracing is essentieel’
 31. Groene start van het nieuwe jaar!
 32. Stijgend aantal consumenten wantrouwt duurzame claims
 33. GoedeWaar.nl wenst u een duurzaam 2014
 34. Nieuw op het IDFA: Green Screen Label
 35. Kinderarbeid in tv-programma 'Altijd wat'
 36. Een mini-moestuinkit voor Sinterklaas?
 37. Mag het een tasje minder zijn?
 38. Hoezo begrotingsproblemen? Buy nothing new!
 39. Slechts 2% vrouwen winkelt duurzaam
 40. Ploumen tekent deal Bangladesh
 41. Duizenden duurzame activiteiten
 42. Groene wasjes?
 43. Kiesduurzamemode.nu gelanceerd
 44. Actieplan kledingbranche: stap in goede richting
 45. Akkoord veiligheid Bengaalse kledingfabrieken van kracht
 46. Eerlijke kleding moeilijk te vinden?
 47. Actieplan brancheorganisaties: samenwerking is sleutel
 48. Blijf blij met de bij
 49. Handelen in Europees drinkwater?
 50. Onderzoek: Duurzame dilemma's
 51. Zorg dat je er warmpjes bij zit op 8 februari a.s.
 52. Duurzaam het nieuwe jaar in!
 53. Octrooi op planten en dieren?
 54. Mode om het leven te vieren
 55. Wegwijs in eco-fashionjungle
 56. Kinderarbeid probleem in schoenensector
 57. Politiek en bedrijfsleven in actie tegen Sumangali Scheme
 58. Voorraden van aarde ‘op’ voor 2012
 59. Vakantieganger niet bewust op reis
 60. Conclusie PushFashionForward Awards 2012
 61. Informatief winkelwagentje
 62. Drie modemerken zetten duurzaam stapje vooruit dankzij PushFashionForward
 63. SWOP je kleding voor een goed doel!
 64. Consument vindt 'duurzaam' onduidelijk
 65. Zet je moeder in ‘n FAIR zonnetje
 66. Genoeg - nr. 91 april | mei 2012, Dertig jaar GoedeWaar.nl
 67. Uitbuiting in Indiase kledingfabrieken
 68. Jeugdjournaal over duurzaamheid
 69. WANTED: Fashionistas M/V PushFashionForward!
 70. NOT FAIR Fashion Events
 71. Love Fashion, Hate Sweatshops
 72. Melk en Honing: puur genieten
 73. Activiteiten Maart
 74. Campagne: PushFashionForward
 75. Conclusies kledingmerken onderzoek 2012
 76. Duurzame rode draad door Amsterdam
 77. Persbericht: Nieuwe Kledingchecker, nu ook mobiel
 78. Leefbaar loon ladder
 79. Nieuwe campagne GOUD:EERLIJK?
 80. App toont duurzaam Amsterdam
 81. De druppel...
 82. Conclusies kledingmerken onderzoek 2011
 83. Consument kiest biologisch
 84. Prijskaartje verslaat duurzaamheid
 85. Voer voor parttime vegetariërs
 86. Duurzaamheidscertificering Palmoliegigant onterecht
 87. Plastic tasjes taboe?
 88. Duurzame vis populair bij consument
 89. Film & debat over voedsel
 90. Stem met je vork succesvol
 91. Duurzaam energieplan toch afgewezen
 92. Biologisch katoen blijft in de lift zitten
 93. Zandstralen van jeans in de ban
 94. Smakelijk eten: dinner and a movie
 95. Bittere bijsmaak groente en fruit
 96. Filmfestival met 'n bite
 97. 4e Conferentie van Tilburg
 98. Duurzaam Daten
 99. Minder gif in groenten en fruit
 100. Eten is om op te eten
 101. Kinderarbeid in de cacao-industrie
 102. MVO-initiatieven onder de loep genomen door FashionUnited
 103. Petitie tegen gentechvoedsel
 104. Vanaf herfstseizoen zet warenhuis groots in op biokatoen
 105. Financiële crisis beïnvloedt duurzaamheid
 106. Wedstrijd voor duurzame modeondernemers van start
 107. Minimumloon kledingarbeiders omhoog
 108. Illegaal hout verboden
 109. Speculatie Cacao - oneerlijke handel
 110. Vanaf 2015 duurzame soja
 111. Patent op zaaizaad
 112. Welk prijskaartje hangen we aan ons voedsel
 113. Greenpeace en EREC stellen Energy (R)evolution voor
 114. Rechten voor mensen, regels voor bedrijven
 115. Aanbod Eerlijke Kleding probleem
 116. Kinderarbeid aangepakt door Europa
 117. Partijoverstijgend initiatief voor hernieuwbare energie
 118. Verkoop biokatoen opnieuw gestegen
 119. Duurzaam vijfjarenplan A
 120. Succes voor Schone Kleren Campagne en lokale bond na jarenlange strijd
 121. Retailers zetten zich in om hun ecologische voetafdruk terug te brengen
 122. Carrotmob Deventer
 123. Verkoop biologisch katoen omhoog
 124. Jaar van de biodiversiteit
 125. Pleidooi duurzame veelteelt
 126. Vreedzaam protest textiel arbeiders verstoord
 127. Duurzame Dinsdag
 128. Treemagotchi maakt duurzaam leven leuk en simpel
 129. Gemodificeerd voedsel - eerst feiten op tafel?
 130. Vakbondsonderdrukking fabrikant grote merken duurt voort
 131. Biologisch voedsel stijgt fors
 132. Bloesjesdag
 133. Verkoop Fairtrade stijgt

Aanvullende gegevens