Hennep

Hennep is een milieuvriendelijk product. Hennepkleding is sterk en gaat lang mee. Hennep (Cannabis Sativa) is de oudste gecultiveerde en veredelde vezelplant. De plant was vroeger van groot economisch belang vanwege haar sterkte, duurzaamheid en grote weerstand tegen zout, onkruid, insecten, vorst en zonlicht. De opmars van synthetische stoffen na 1945 zorgde bijna voor de ondergang van hennep. Gelukkig heeft hennep wereldwijd zijn comeback gekregen, voornamelijk vanwege de voordelen ten opzichte van katoen. Kleding van hennep is sterk, goed vochtregulerend, zachter dan katoen en minder kreukgevoelig dan linnen.

Kleding hennep
Zoals bij vlas is ook bij hennep de stap naar het maken van biologische hennepkleding niet groot.

Productiegebieden hennep
De belangrijkste productiegebieden van hennepvezels bevinden zich in Azië (China en India). Hier wordt ruim 60% van het totaalaanbod van hennep verbouwd. China is koploper en verzorgt alleen al meer dan een derde van de wereldproductie. China levert hennepstoffen vooral aan de Verenigde Staten, die stoffen of kleding weer doorverkopen aan groothandels en winkels in Europa. Europa is goed voor een kwart van de wereldproductie van hennep, met Roemenië als verreweg de grootste producent. Rusland heeft een aandeel van ongeveer 10% hennepproductie. De totale productie van hennepvezel bedraagt gemiddeld 200.000 ton per jaar.

Reinigend effect hennep
Hennep is de snelst groeiende eenjarige plant ter wereld. Door het dikke bladerdek van de hennepplant krijgen schimmels en onkruid weinig kans. Bestrijdingsmiddelen zijn daarom niet nodig. De plant groeit bovendien gemakkelijk zonder kunstmest en put de grond nauwelijks uit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de katoenplant dringen de wortels diep in de bodem (zo’n drie tot vier meter) en trekken zo de voedingsstoffen uit diepere aardlagen naar boven. Het gevolg is een vruchtbare, verrijkte grond. De hennepplant heeft een reinigend effect op vervuilde gronden doordat gif worden opgenomen en opgeslagen in de bladeren. Hennep vermindert het stikstofgehalte in de grond en draagt vanwege de gesloten CO2-kringloop bij aan de terugdringing van het broeikaseffect.

Roten van hennep
Hennep is een milieuvriendelijk product, echter het nadeel aan de hennepvezelproductie is het roten. Het organisch afvalmateriaal onttrekt bij ontbinding veel zuurstof aan het water waardoor onder andere vissterfte kan optreden. Wanneer dit in bakken water gebeurt in plaats van op het land kunnen de afvalstoffen worden opgevangen en verwerkt in zuiveringsinstallaties.

Aanvullende gegevens