Jute

Sinds begin van de jaren '70 is de productie van jute afgenomen; dit komt onder andere door de toename van nieuwe stoffen oa uit de petrochemische industrie. Vanwege het milieuvriendelijke karakter van jute productie is het weer onder de aandacht gekomen.
Van oudsher is deze sector een belangrijke speler in de economieën van Bangladesh, India, China, Myanmar en Thailand.

Herwaardering Jute
Er zijn organisaties zoals de International Jute Study Group (IJSG) en Common Fund for Commodities (CFC) actief om de productie en het gebruik van Jute te promoten. De IJSG en de CFC zijn een project begonnen, genaamd de Route naar Jute, waarmee ze in samenwerking met de UNCTAD/WTO en The International Trade Center (ITC) importeurs, exporteurs, experts en wetenschappers uit Europese landen, Bangladesh en India plannen hebben gemaakt om vanuit een gedeelde visie de Jutesector te moderniseren.

Onderzoek- en ontwikkelingsinstanties, beleidmakers, industriële ondernemingen en internationale donoren en sponsors zijn vastberaden om de aanbevelingen uit de Route over te nemen. De economische conditie van miljoenen industriële arbeiders en boeren zal hierdoor verbeteren. Ook wordt er een bijdrage geleverd aan duurzame ontwikkeling. (bron: International Jute Study Group, 2012, jute.org)

 

Aanvullende gegevens