Brandnetel

De teelt van brandnetel is veel milieuvriendelijker dan die van traditioneel katoen. De productie van vezel uit brandnetel is dan ook interessant om de hoog kwalitatieve vezel maar ook als duurzaam alternatief voor katoen. De vezel is sterker dan katoen en fijner dan die van linnen. Zeer geschikt dus om diverse soorten stoffen mee te maken, zowel weefsels als breisels. Brandnetelstof is sterk, zacht en goed vormbaar tot mooie kleding.

Lees meer...

Hennep

Hennep is een milieuvriendelijk product. Hennepkleding is sterk en gaat lang mee. Hennep (Cannabis Sativa) is de oudste gecultiveerde en veredelde vezelplant. De plant was vroeger van groot economisch belang vanwege haar sterkte, duurzaamheid en grote weerstand tegen zout, onkruid, insecten, vorst en zonlicht. De opmars van synthetische stoffen na 1945 zorgde bijna voor de ondergang van hennep. Gelukkig heeft hennep wereldwijd zijn comeback gekregen, voornamelijk vanwege de voordelen ten opzichte van katoen. Kleding van hennep is sterk, goed vochtregulerend, zachter dan katoen en minder kreukgevoelig dan linnen.

Lees meer...

Katoen

Bij de productie van katoen is het gebruik van pesticiden en de grote hoeveelheden benodigd water een groot probleem. Katoen is een dorstig gewas. Daardoor is er voor de mensen beperkte beschikbaarheid van goed drinkwater. Ook treedt er verdroging, verzilting en erosie op in de omgeving. Twintig procent van het wereldwijde gebruik van pesticiden komt voor rekening van de katoenteelt. 

Lees meer...

Jute

Sinds begin van de jaren '70 is de productie van jute afgenomen; dit komt onder andere door de toename van nieuwe stoffen oa uit de petrochemische industrie. Vanwege het milieuvriendelijke karakter van jute productie is het weer onder de aandacht gekomen.
Van oudsher is deze sector een belangrijke speler in de economieën van Bangladesh, India, China, Myanmar en Thailand.

Lees meer...

Leer, suède, nappa

Leer speelt een grote rol in jassen- en tassenindustrie. Daarin wordt gretig gebruik gemaakt van allerhande chemicaliën. Leer is een winstgevend product van de vee-industrie.

Lees meer...

Linnen en vlas

Linnen wordt gemaakt uit vlas. De verwerking van vlas tot linnen is een lang proces dat bestaat uit vele (be)handelingen. Een van de stappen in het proces is het zogenaamde Roten. In China en Oost-Europa worden de bossen vlas in water geroot, door ze in grote bakken onder water te laten, hierdoor raken de rivieren vervuild met organische afvalstoffen.

Lees meer...

Synthetisch

Synthetische textiel wordt in tegenstelling tot natuurlijk textiel veelal beschouwd als milieubelastend. Dat is vaak ook het geval. Het blijft een gegeven dat de productie ervan (veel) energie kost, het afval het milieu belast en dat er geen milieuvriendelijke biologische synthetische vezel kan bestaan.

Lees meer...

Wol

Wollen kleding wordt vaak gemaakt van wol (lamswol) of scheerwol (wol wat in de jaren na de eerste scheerbeurt wordt verkregen).
Lamswol is fijn, kort en zacht; bij scheerwol zitten de vezels dichter op elkaar. Zuiver scheerwol is te herkennen aan het wolmerk. Daarnaast bestaat er nog scheurwol (afkomstig van al eerder verwerkt wol); wol van aanzienlijk mindere kwaliteit.

Lees meer...

Zijde-Introductie

Vier tot vijf duizend jaar v. Chr. werd in China al zijde gesponnen en verweven tot kleding en stoffen. China was lange tijd het enige land ter wereld dat het geheim van de zijdeproductie kende en verdedigde dit monopolie met man en macht.

Lees meer...

'Materialen voor kleding & schoenen' heeft de volgende onderdelen:

Aanvullende gegevens