Cacao

In Europa wordt gemiddeld per persoon 7,4 kg chocolade per jaar gegeten. Maar hoe lekker ook, de consumptie van chocolade kan leiden tot een nare bijsmaak. Er zijn nog steeds veel kinderen en zelfs kind-slaven actief in de cacao-industrie.

Volgens de ILO werken er wereldwijd meer dan 200 miljoen kinderen tussen de 5-17 jaar, waarvan circa 70% in de landbouw. Deze kinderen werken hard in plaats van naar school te gaan en krijgen hier amper voor betaald.

Een ander probleem is dat de kleine cacaoboeren geen eerlijke prijs krijgen. In Ivoorkust werken ruim 700.000 cacaoboeren. Zij produceren jaarlijks 1,3 ton. De cacaoboeren krijgen minder dan de helft van de handelsprijs. De rest gaat naar tussenhandelaren en de overheid die hoge belastingen heft. (bron: FNV Bondgenoten Marco van Moort (2010); Tulane (2011); SolidaridadILO)

Intentieverklaring

Op 4 maart 2010 is er een intentieverklaring getekend door de belangrijkste spelers uit de Nederlandse cacaosector, waarin zij aangeven te streven naar volledig duurzame cacaoconsumptie in 2025. Tien jaar eerder, in 2015 moet al 50% van de Nederlandse cacao duurzaam zijn. (bron: Rijksoverheid)

In welke producten zit dit?

Cacao wordt in heel veel producten gebruikt. Voorbeelden zijn natuurlijk chocoladerepen, hagelslag en paaseitjes. Maar cacao wordt ook vaak gebruikt in cosmetica. In verschillende soorten crème en lippenbalsem kun je cacaoboter aantreffen.

Aanvullende gegevens