Cacao

In Europa wordt gemiddeld per persoon 7,4 kg chocolade per jaar gegeten. Maar hoe lekker ook, de consumptie van chocolade kan leiden tot een nare bijsmaak. Er zijn nog steeds veel kinderen en zelfs kind-slaven actief in de cacao-industrie.

Lees meer...

Kinderarbeid in de cacao-industrie

Kinderarbeid in de cacaoproductie in Ghana en Ivoorkust is ondanks internationale afspraken de afgelopen jaren niet teruggedrongen. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Tulane universiteit. In 2001 werd in de sector een vrijblijvend akkoord gesloten om ervoor te zorgen dat kinderarbeid in Ivoorkust en Ghana in 2005 verleden tijd zou zijn. De universiteit concludeerde dat er nog steeds kinderen uit Burkina Faso en Mali worden verkocht om te werken op cacaoboerderijen in met name Ivoorkust.

FNV Bondgenoten maakt deel uit van een verbond van Europese vakbonden dat wil dat chocoladebedrijven meer geld steken in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en beter met elkaar gaan samenwerken.  ‘Het is hoog tijd dat de beloftes van negen jaar geleden worden waargemaakt’, zegt FNV-bestuurder Julie Schouten. ‘Daarom roepen wij op tot meer actie van de bedrijven, samen met een coalitie van Europese ngo's en vakbonden.’

ChristenUnie en SP in de Tweede Kamer hebben naar aanleiding van het onderzoek schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken.

Feiten en cijfers
De resultaten van het Tulane rapport:
- Het gaat om kinderen van gemiddeld 13 jaar.
- Ivoorkust is de belangrijkste bestemming voor verhandelde kinderen die in de cacaosector aan de slag moeten.
- Alle ondervraagde kinderen (100 %!) moesten werken onder de ergste vormen van kinderarbeid.
- 75 % van de ondervraagde Burkinese kinderen is via kinderhandelaars terechtgekomen op de cacaoboerderijen. Bij de Malinese kinderen is dat 63 %.
- Slechts 4 % van de ondervraagde kinderen zegt naar school te kunnen.

Wat kunt u doen?
Chocolade waarbij geen gebruik is gemaakt van kinderarbeid bevatten één of meerdere keurmerken. Voorbeelden van deze keurmerken zijn: UTZ en Fair Trade.

(Bron: FNV Bondgenoten, nu.nl)

Speculatie Cacao - oneerlijke handel

Een in eerste instatie onbekende koper heeft afgelopen vrijdag zoveel cacao gekocht dat de prijs voor de grondstof enorm is opgedreven. Voor de Internationale Cacao Organisatie ICCO was de transactie reden om te roepen om meer transparantie in de markt: Alleen de namen van de tussenhandelaren, zijn bekend, maar zij onthullen niet voor wie zij optreden.

Inmiddels is gebleken dat de cacao is ingekocht door de Armajaro om de toch al hoge cacao prijs verder op te drijven en de cacao dus weer met winst te verkopen (volgens de Financial Times). Het gaat om 240.000 ton cacao. Dat is ongeveer 7% van de jaarlijkse productie van cacao.

De enige die hiervan profiteert is de inkoper. Voor alle anderen is speculatie met cacao ongunstig. De producenten (de boeren) krijgen geen cent meer voor de al geproduceerde cacao, winkels krijgen te maken met een hogere inkoopsprijs en zullen dit uiteindelijk doorberekenen aan de consument, die meer moet gaan betalen betalen voor de cacao.

Verkoop Fairtrade stijgt

Het aantal huishoudens in Nederland dat producten koopt met het keurmerk Fair Trade, is gestegen van 29 naar 40 procent.
Dit blijkt uit onderzoek van ontwikkelingsorganisatie NCDO in samenwerking met de stichting Max Havelaar en Fair Trade Original. Het jaar daarvoor was slechts een kwart van de huishoudens geïnteresseerd in Fair Trade.

Chocola
De onderzoekers maakten gebruik van een database waarin alle boodschappen van een groep van 6.000 huishoudens worden geregistreerd. Vooral chocolade met het Fair Trade keurmerk steeg in populariteit. Het percentage huishoudens dat de eerlijke chocolade kocht, steeg van 4 pct in 2007 naar 23 pct in 2009. Naast chocolade worden fruit (11,5 pct) en koffie (5,7 pct) het meest gekocht.

Smaak
Het merendeel van de huishoudens dat producten met het Fair Trade keurmerk koopt, doet dat uit ideële motieven. Een kwart van de kopers zegt ook om de smaak voor de producten te kiezen.

 

 

Aanvullende gegevens