Palmolie

Ruim 85% van de palmolie die aan Nederland wordt geleverd, komt uit Maleisië en Indonesië. De verbouw van palmolie is erg schadelijk voor de natuur. Elk uur wordt er voor een oppervlakte van 300 voetbalvelden aan oerwoud gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages. 

(Bron: Greenpeace)

Het restafval dat vrijkomt na het persen van de vruchten wordt in de rivier geloosd. Dit begint te rotten, wat schadelijke gevolgen voor het milieu heeft.

Het veroorzaakt zuurstofgebrek in het rivierwater, met als gevolg grote vissterfte. Dit heeft op zijn beurt weer nadelige gevolgen voor de voedselvoorziening van de lokale bevolking.
Bij het rottingsproces van het afval komt zowel methaangas als CO2 vrij, beide veroorzakers van het broeikaseffect.

Daarnaast wordt CO2-uitstoot veroorzaakt door grote hoeveelheden veengrond die verbrand worden bij de ontbossing. Wanneer er geen verbranding plaats zou vinden, zou de CO2-uitstoot nog steeds aanwezig zijn, maar dan als gevolg van de ontwatering van van de veengronden. Hierdoor komt deze in contact met zuurstof en begint te rotten waarbij ook CO2 vrijkomt. Bekijk de film hierover op Youtube.

Palmolie komt in ongelooflijk veel producten voor, het is maar liefst verwerkt in 60% van de Nederlandse supermarktproducten. Op de verpakking van een voedingsmiddel komt het vaak terug als “plantaardige oliën”. 

Voorbeelden van voedingsmiddelen die palmolie bevatten, zijn: chips, brood, chocola, yoghurt, ham, kip-producten, kauwgom, leverworst, margarine, melk, pindakaas en tofu. Greenpeace heeft een lijst uitgegeven waar ook de betreffende merken bij staan vermeld, deze is hier terug te vinden.

Palmolie zit niet alleen in heel veel voedingsmiddelen, maar is ook terug te vinden in cosmetische producten zoals bodylotions en handcrèmes, shampoo, deodorant, wasmiddel en zeep. (bron: Milieucentraal; Greenpeace, WWF)

Stap in de juiste richting

Na een eerdere, vruchteloze belofte in juli 2010, heeft Sinar Mas, één van de grootste palmolieproducenten, in februari 2011 opnieuw aangegeven geen bossen meer te kappen voor de aanleg van nieuwe palmolieplantages. In 2010 hebben Unilever, Néstle en Kraft besloten niets meer af te nemen van het bedrijf, totdat het aan kan tonen dat de door hun geleverde palmolie op een verantwoorde manier verkregen wordt.

Bron: Greenpeace (2011) Indonesische palmoliegigant kondigt stop op ontbossing aan; Greenpeace (2010) Belofte maakt schuld, maar niet voor Sinas Mas, Solidaridad

Aanvullende gegevens