Soja

Geen boon heeft zoveel vrienden en vijanden als de sojaboon. Wordt er echt zoveel oerbos voor gekapt? Verliezen wilde dieren en oorspronkelijke bewoners hun leefgebied? Hoeveel en wat voor soorten gif wordt er daadwerkelijk gebruikt? Het is wel beter dan vlees, toch? 

Lees meer...

Zijn dierlijke producten altijd onduurzaam?

Natuurlijk kan een dierlijk product geheel diervriendelijk tot stand komen, maar dat gaat vaak mis. Er speelt ook iets anders: voor de productie van zuivel, eieren en vlees is relatief veel plantaardig veevoer nodig (soja en mais). Dat komt voor een deel uit arme landen, waar de bevolking vaak zelf niet genoeg te eten heeft.

Vanaf 2015 duurzame soja

Voortaan moet sojateelt plaatsvinden onder verantwoorde arbeids-omstandigheden en er mag geen oerbos meer voor worden gekapt. Dat zijn belangrijke spelers in de sojasector in juni overeengekomen in Brazilië.

Jaarlijks wordt werelwijd 200 miljoen ton soja geproduceerd, waarvan 80% wordt verwerkt als diervoeder en 20% als olie voor levensmiddelen. Voor deze teelt worden zowel savannebossen in Brazilië en Argentinië gekapt als oerbossen in het Amazonegebied.

Naast houtkap zijn kinderarbeid, slavernij, overtreding van de landrechten van boeren en genegeerde milieuvoorschriften een serieus probleem.

Afgesproken is dat voortaan de sojateelt moet plaatsvinden onder verantwoorde arbeidsomstandigheden en niet mag plaatsvinden in waardevolle bosgebieden. De afspraken zijn 11 juni 2010 gemaakt door 'De Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS)'. Dit is een internationaal initiatief van boeren, maatschappelijke organisaties en de soja-verwerkende-industrie om de mondiale sojaproductie te verduurzamen. Op korte termijn zullen afspraken over onafhankelijke toetsing, certificering en traceerbaarheid van de soja worden uitgewerkt, zodat de gecertificeerde soja al in 2011 op de markt kan komen.

Nu moet deze soja wel ingekocht worden door het bedrijfsleven. De Nederlandse markt in soja is ruim 6 miljoen ton. Grote afnemers van soja in Nederland, zoals Ahold, Friesland-Campina en Unilever verwachten dat in 2015 alle soja voor de Nederlandse markt voldoet aan de nieuwe criteria.

Bron: (Levensmiddelenkrant, Solidaridad, Volkskrant 18 juni 2010 - Carlijne Vos)

Aanvullende gegevens