Rainforest Alliance

rainforest-alliance

Rainforest Alliance is een milieuorganisatie die als doel stelt: “Het beschermen van ecosystemen en de mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn”. Het bananenmerk Chiquita werkt al sinds 1992 met deze milieuorganisatie samen en is in 2005 zelfs door hen gecertificeerd.

Dit is voor consumenten zichtbaar gemaakt door middel van de groene kikker naast de bekende blauwe sticker op de Chiquita bananen.

Door deze Rainforest Alliance-certificering garandeert Chiquita dat haar bananen duurzaam zijn geproduceerd op gecertificeerde plantages. Het keurmerk komt ook voor op koffie en thee.

Controle

Controles vinden plaats op plantages of boerderijen. De controle wordt verzorgd door onafhankelijke en geaccrediteerde organisaties.

Minimumvereisten

Om het Rainforest Alliance-logo te mogen dragen, moeten boeren voldoen aan tweehonderd strenge eisen. Deze eisen zijn zeer divers. Zo zijn er eisen op het gebied van natuurbehoud, waterbehoud en bosbeheer. Bovendien moeten werknemers op de plantages minstens het minimumloon en goede secundaire arbeidsvoorwaarden krijgen, waaronder een veilige leefomgeving. Rainforest Alliance garandeert echter niet dat boeren een redelijke prijs krijgen voor de producten die ze verkopen. Max Havelaar doet dit wel. (bron: Rainforest Alliance)

Aanvullende gegevens