Cotton made in Africa

Cotton made in Africa (CmiA) richt zich op het steunen van boeren in ontwikkelingslanden. Door middel van training leren zij hoe ze hun productie kunnen verhogen en de kwaliteit van de katoen kunnen verbeteren om zo een concurrerend product te kunnen leveren.

  • Het initiatief streeft ernaar eerlijke handel in te zetten ten behoeve van armoedebestrijding;

  • CmiA werkt hierbij samen met een aantal grote retail organisaties, die hierdoor duurzamer geproduceerd katoen kunnen afnemen;

  • Voor CmiA dient aan een aantal ecologische, sociale en economische criteria te worden voldaan. Hieronder vallen onder meer het verminderen en uitbannen van het gebruik van pesticiden en efficiënt grond- en watergebruik;

  • Op sociaal gebied zijn bijvoorbeeld het recht op vereniging in een vakbond en het uitbannen van kinderarbeid en dwangarbeid aandachtspunten.

  • De economische criteria tenslotte behelzen toegang tot marktinformatie, eerlijke transacties en voldoende productkennis;

  • De productie waarvoor criteria gelden vindt plaats binnen zogenoemde CmiA units en omvat de katoen oogst en het ontkorrelen/ ontpitten van de katoen.

Op welke producten is Cotton made in Africa van toepassing?

Het initiatief is van toepassing op de kledingsector en zoals de naam al aangeeft gericht op de productie van katoen in Afrika. Sinds 2011 is dat onder meer in Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Malawi en Zambia. De ambitie is om uit te breiden naar meer Afrikaanse landen.

Wie beheert en controleert Cotton made in Africa?

De Aid For Trade Foundation heeft CmiA in 2005 opgericht. Er is een ‘verkeerslichtsysteem’ ontwikkeld waarin de criteria zijn opgenomen. Er moet aan een bepaald percentage van de criteria worden voldaan, daarnaast is er een aantal criteria waaraan sowieso voldaan dient te worden. De Aid For Trade Foundation bepaalt welke onafhankelijke organisaties de controles mogen uitvoeren. In 2011 zijn dat ECOCERT en AFRICERT.

De stichting bestaat uit een adviesorgaan, een Board of Trustees en een managementteam. Het adviesorgaan heeft een consultancy rol en de Board of Trustees heeft een aantal vertegenwoordigers van milieuorganisaties, overheden en de zakenwereld in zijn bestuur.

(bron: Cotton made in Africa; Cotton made in Africa (2012) Criteria Matrix version 2; Cotton made in Africa (2009) Verification Governance)

Aanvullende gegevens