WRAP

WRAP (Worldwide Responsible Accredited Production) zet zich in om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en hiertoe worden fabrieken gecertificeerd.

 

Hoewel de WRAP Principles zijn gebaseerd op de normen van de International Labour Organization (ILO), zijn de criteria wel minder strikt. Het principe van een leefbaar loon wordt niet gewaarborgd bij WRAP en men hoeft slechts te voldoende aan de wettelijke eisen die in het land van productie gelden, ook als deze lager zijn dan de ILO normen.

Op welke producten is WRAP van toepassing?

WRAP is onder andere actief in de sectoren kleding, juwelen, elektronica, meubels, hotels en voedsel. WRAP maakt geen gebruik van een label of vermelding op producten. Je kunt dus niet zien of een product door een leverancier met WRAP-certificering is geproduceerd. Wel is er op de WRAP-website een lijst te vinden van fabrieken die toestemming hebben gegeven om de certificering openbaar te maken.

Wie beheert en controleert WRAP?

In 2000 is WRAP opgericht en sindsdien heeft het zich ontwikkeld tot een van de duurzaamheidsinitiatieven met de meest gecertificeerde fabrieken. Het beheer van de code, de WRAP 12 Principles is in handen van WRAP. Het bestuur bestaat uit Non Gouvernementele Organisaties (NGO's), universiteiten en bedrijven, waardoor het als een multistakeholder initiatief kan worden gezien.

De controles in de fabrieken worden gedaan door onafhankelijke organisaties die geaccrediteerd zijn door WRAP. Ze zijn niet noodzakelijkerwijs ISO 65 gecertificeerd (een standaard die toeziet op de onafhankelijkheid van de controle organisaties en ook dat de methode aan bepaalde eisen voldoet.) Als de controle een positief resultaat heeft, kan een bedrijf gecertificeerd worden voor 6 maanden tot 2 jaar. Er zijn drie certificatieniveaus (silver, gold en platinum) en er wordt ook gewerkt met onaangekondigde controles. Deze controles worden ingezet om geconstateerde gebreken op te lossen door middel van een verplicht verbeteringsplan.

Bronnen

Aanvullende gegevens