Jouw betrokkenheid

Wat doet GoedeWaar.nl met jouw donatie?

GoedeWaar.nl doet voortdurend onderzoek naar de duurzaamheid van consumentenproducten. Jouw steun is daarbij van cruciaal belang. Met jouw steun voert GoedeWaar.nl onderzoek uit, waarvan de bevindingen via internet en andere media kunnen worden verspreid. Ook is GoedeWaar.nl de belangenbehartiger voor de duurzame consument, zowel in contact met de overheid in 'Den Haag' en 'Brussel' als in contact met branche-organisaties en overleg platforms met bedrijven, overheid en non-profit organisaties, zoals het MVO-Platform en ISO 26000.

Wat is een aandeel van GoedeWaar.nl?

Als donateur kun je aangeven naar welk onderzoek je voorkeur uitgaat: zoals kleding, voeding, keurmerken, gentech. Dat noemen wij 'aandelen'. Als je meer doneert dan het basisbedrag dan kun je een keuze maken voor andere aandelen (€ 12 per extra aandeel). Je aandelenkeuze besteden wij aan extra onderzoek naar het terrein van jouw keuze.

Hoe kun je GoedeWaar.nl steunen?

Word donateur

 • Word donateur voor maar € 2,50 per maand! Het basisbedrag per jaar is 30 euro. Met jouw steun kunnen we onderzoek doen en barrières voor duurzaam consumeren opheffen;
  (NB: wegens overgang naar nieuwe website is het op dit moment niet mogelijk om je aan te melden als donateur, dan wel in te loggen als je al donateur bent.)
 • Neem een aandeel in het onderzoek van GoedeWaar.nl.
 • Periodieke gift zonder tussenkomst van de notaris.
  U kunt ons voor een periode van 5 jaar (of langer) een periodieke schenking geven.
  Een periodieke schenking geeft u fiscaal voordeel en geeft GoedeWaar.nl zekerheid voor een langere termijn. Het formulier vind u hier.
  U kunt de ingevulde overeenkomst zenden naar
  Stichting Goede Waar, Postbus 40, 2050 AA Overveen

En / of

 • Ontvang onze gratis e-nieuwsbrief (10x per jaar);
 • Vertel anderen over GoedeWaar.nl, bijvoorbeeld via 'share' helemaal linksboven in dit scherm;
 • Of doneer eenmalig, op Triodos banknummer: NL70 TRIO 0212 1714 37
  Graag bij eenmalige donatie adresgegevens vermelden.

GoedeWaar.nl heeft de ANBI status, donaties zijn dus aftrekbaar.

Kleding en schoenen weggeven? Tip

Kleding (en schoenen) die je niet meer draagt kun je een goede bestemming geven

Mensen die (weer) de arbeidsmarkt op willen en geen geld hebben om zich te goed te kleden voor de baan kun je hier een groot plezier mee doen. Ze kunnen hiervoor kleding en advies krijgen bij Dress for Success.

In de negen winkels van Dress for Success staan professionele kledingadviseurs klaar om de klanten te adviseren bij de keuze van hun kleding. Deze professionele kledingadviseurs zijn allemaal vrijwilligers die er voor zorgen dat de klant een goede indruk maakt bij een sollicitatie, kennismaking of pitch.

Dress for Success is er voor alle mensen met een uitkering of een minimuminkomen die stappen willen zetten op weg naar economische zelfstandigheid. Klanten worden kosteloos voorzien van een set kleding waarmee je voor de dag kunt komen.

De winkels vind je in Amsterdam, Eindhoven, Gorinchem, Hoogezand-Sappemeer, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Terneuzen en Utrecht.

Wet Duurzaam en Verantwoord Ondernemen

GoedeWaar.nl roept consumenten op om de Petitie voor Wet Duurzaam en Verantwoord Ondernemen te ondertekenen: zie petitie. Voor meer informatie, zie filmpje.

Omdat


 • Bijna 50 miljoen mensen slachtoffer zijn van moderne slavernij en er momenteel ongeveer 150 miljoen kinderen illegaal werken?

Lees meer...

Hoe duurzaam koopt jouw gemeente in?

De Nederlandse overheid koopt jaarlijks voor ongeveer 73 miljard euro in en heeft daarmee veel invloed op milieu- en sociale aspecten. Diverse lezers van dit magazine vroegen ons de afgelopen tijd hoe ze, als betrokken inwoner, hun gemeente kunnen bevragen naar de verduurzaming van hun inkoop. 

Om gemeenten te stimuleren duurzaam in te kopen hebben we onderstaande voorbeeldbrief opgesteld. U kunt deze ook kopiëren vanaf onze website www.goedewaar.nl en per e-mail verzenden naar uw gemeente, gericht aan het College van B & W, cc naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat wij u kunnen ondersteunen bij (het beoordelen van) de reactie van uw gemeente.
Als blijkt dat uw gemeente hier onvoldoende op rea­geert, kan GoedeWaar.nl op uw verzoek uw brief publiceren op de website van GoedeWaar.nl, met of zonder vermelding van uw naam.

De brief als pdf of als tekstbestand.

Wat kun jij doen als consument / burger?

Hieronder hebben we een aantal opties op een rij gezet:

 

 1. Maak bewuste afwegingen bij je inkopen om zo verantwoord mogelijk boodschappen te doen.

  Hoe?
  > Zoek naar biologisch, fairtrade of andere keurmerken;
  > Kies producten zonder verpakking of met afbreekbare verpakking;
  > Koop zoveel mogelijk seizoensproducten;
  > Wees matig met vlees en dierlijke producten.


 2. Bedrijven zijn altijd gevoelig voor de mening van hun klanten. Vraag een merk om duurzamer te worden

  Hoe? Email de klantenservice van jouw favoriete kledingmerk of stuur een brief.

  Hieronder vind je een voorbeeldbrief waarvan je de tekst kunt knippen en plakken en naar het kledingmerk sturen.
Tav: Afdeling duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen

Geachte medewerker van [MERK],

De laatste tijd lees ik in de krant en zie ik op televisie veel over de slechte arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Daar maak ik me zorgen over. Aangezien ik kleding van uw merk graag koop, wil ik weten of uw producten op een duurzame (eerlijke en verantwoorde) wijze geproduceerd zijn. Ik wil alleen maar kleding dragen die gemaakt is op een manier waarbij mens en milieu worden gerespecteerd.
Daarom zou ik van u graag antwoord krijgen op de drie volgende vragen:

 • Hoe zorgt uw bedrijf dat de voor u geproduceerde kleding onder veilige en verantwoorde arbeidsomstandigheden worden gemaakt?
 • Ontvangen de boeren en de fabrieksarbeiders een eerlijke prijs?
 • Hoe wordt tijdens de productie van uw kleding rekening gehouden met het milieu en dierenwelzijn?

Ik ben benieuwd naar uw reactie en zou het op prijs stellen als u een kopie daarvan mailt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hartelijk dank voor uw medewerking!
Vriendelijke groet,

[naam]

===

Opsturen:
Op de website van jouw favoriete kledingmerk vind je het (mail)adres van het bedrijf dat je wilt bevragen. Mocht je dat niet vinden, laat het ons weten. Wij zouden het waarderen als je ons op de hoogte stelt zodra je contact opneemt met een kledingmerk. Je kunt hiervoor een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wil je geen papier ontvangen van GoedeWaar.nl?

Dat kan. Je kunt als donateur kiezen om alleen de digitale versie van het Goede Waar Magazine te ontvangen. Je donatie kun je via incasso regelen, zodat wij geen acceptgiro hoeven te sturen (minder drukkosten en verzendkosten) of je regelt via internetbankieren dat je donatie automatisch wordt overgemaakt. Ook dan hoeven we geen acceptgiro te sturen.

Kan een bedrijf GoedeWaar.nl steunen?

Bedrijven kunnen geen donateur worden, omdat GoedeWaar.nl een onafhankelijke onderzoeksorganisatie is.
Als een bedrijf toch graag GoedeWaar.nl wil steunen, toegang wil krijgen tot achtergrondinformatie, kan een medewerker van die organisatie als persoon donateur worden, Eventueel met vermelding van de naam van de organisatie die voor die persoon betaalt.

Hoe kun je je afmelden als donateur?

U kunt zich op twee manieren afmelden als donateur: per e-mail of brief. Voor het afzeggen hebben we uw naam en adres nodig. Het donateurschap stopt dan aan het eind van uw lopende 12 maands periode. U krijgt van ons een bevestiging per e-mail of per brief. Klik hier voor onze contactgegevens.

Aanvullende gegevens