De Checker

Zembla over H&M en de Checker van GoedeWaar.nl?

Heeft u naar Zembla gekeken op 20 november 2014? Was u ook verbaasd of misschien zelfs geschokt door wat het programma liet zien over H&M? Omdat GoedeWaar.nl daar veel vragen over heeft gekregen willen wij u graag uitleggen hoe het kan dat H&M toch 3,5 sterren heeft in de Checker.

Veel kijkers van Zembla zijn geschokt over H&M. Sommigen snappen niet dat H&M in de GoedeWaar.nl Checker 3,5 sterren krijgt. Wat betekenen die sterren? De sterren geven de relatieve duurzaamheid van een merk aan. Het geeft dus aan hoe een merk scoort in vergelijking met andere merken. Als je in de Checker doorklikt bij H&M zie je een nieuw scherm met de duurzaamheidsthema's waaruit blijkt dat H&M helemaal nog niet goed scoort op duurzaamheid en zeker niet op economisch duurzaamheid (een piep klein streepje groen). Zembla vertelde onder andere hoe H&M met betaling van belastingen omgaat.

Bij veel andere merken is dat ook nog lang niet op orde; de meeste merken bakken er dus nog minder van. Wil je weten hoe het zit met een Kledingmerk dan is het verstandig om door te klikken op de merknaam om vervolgens te zien hoe een merk op de diverse thema's scoort.

Daarnaast is de betekenis van de diverse keurmerken essentieel. Elk keurmerk zou in negen verschillende onderdelen een mate van duurzaamheid kunnen scoren. Als je de diverse keurmerken bekijkt zie je dat de meeste keurmerken duurzaamheid in een of een paar van de negen onderdelen nastreeft.

zie Keurmerkenchecker

Je kunt ook in de Checker kiezen voor de tab Alle merken. Dan zie je dat het duurzaamste merk bovenaan staat. Ook hier is het nuttig de mate van duurzaamheid te bekijken door door te klikken op de naam van het merk.

Zie: uitzending gemist

Aanvullende gegevens