Ploumen tekent deal Bangladesh

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft eind september een overeenkomst getekend waarin de afspraak is gemaakt dat de arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken in Bangladesh moeten worden verbeterd.

De minister sloot de overeenkomst samen met Canada en Groot-Brittannië met de Internationale Arbeidsorganisatie ILO. Dat was in New York tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Brand- en bouwveiligheid aanpakken
Focus van het ILO-programma van in totaal 23 miljoen dollar is om misstanden op het gebied van de brand- en bouwveiligheid in Bangladesh aan te pakken. Ook worden trainingen gegeven voor de reïntegratie van slachtoffers van de onveilige omstandigheden voor textielarbeiders in Bangladesh. "Velen zijn arbeidsongeschikt door de rampen in de textielsector en kunnen of willen hun oude werk niet meer doen", schrijft het ministerie in een persbericht. Sinds 2006 zijn ruim 1500 textielwerkers in textielfabrieken in Bangladesh omgekomen.

Niet accepteren
Ploumen maakte eerder dit jaar 9 miljoen euro vrij voor verbetering van de arbeidsomstandigheden in het land. Een groot deel van dat geld gaat nu naar het ILO-programma. "We mogen niet accepteren dat textielarbeiders enorme veiligheidsrisico's moeten lopen om voor ons spijkerbroeken en T-shirts te maken", zegt minister Ploumen.

(Bron: NOS, Foto: ILO) 

Aanvullende gegevens