Mode om het leven te vieren

Hoe sta jij voor je kledingkast? Gek eigenlijk, dat het zo’n vanzelfsprekend begin van de dag is, waar je vaak niet eens zo goed over nadenkt. Ja, of het warm genoeg is, of of het je wel goed staat. Maar sta je er eigenlijk wel eens bij stil hoeveel mensen betrokken zijn bij jouw kleding? En hoe dat proces verloopt? Marieke Eyskoot schreef een boek over eerlijke kleding: Talking Dress en gaf er een lezing over.

‘Doe je ogen heel even dicht en denk even terug aan het moment dat je vanochtend voor je kledingkast stond’, met dat gedachtenexperiment nam Marieke Eyskoot ons mee langs alle stapjes in het proces van het maken van onze kleding: van de katoen op de plantage; het patroon; de fabrieksarbeiders; de winkel; de marketing, tot aan het moment dat jij het kledingstuk uit het rek haalt, koopt en nu draagt. Voordat een kledingstuk in mijn kast terecht komt, heeft het een wereldreis gemaakt en heel veel gekost, letterlijk. En dan weet ik ‘s ochtends niet wat ik aan moet…

86 paar handen
Aan de hand van rake voorbeelden, keiharde cijfers, eye-openers, maar ook met leuke humor en persoonlijke ervaringen, vertelde Marieke het verhaal van onze kleding. Een voorbeeldje: wereldwijd zijn maar liefst 30 miljoen mensen, vooral vrouwen, bezig om onze kleding te maken! Ruim 169 mensen zijn betrokken bij één kledingstuk en maar liefst 86 mensen hebben ook echt aan jouw kleding gewerkt: daar had ik zelf nog nooit bij stilgestaan.

Eén toilet
Eén van de redenen waarom zij hier een boek over heeft geschreven, is dat er grote problemen zijn in de kledingindustrie. Een veel te laag (onleefbaar) loon is daar wel de meest bekende van. Maar ook worden de arbeiders (vaak zijn dit vrouwen) regelmatig geïntimideerd, werken ze onder heel slechte omstandigheden (één toilet voor honderd mensen is geen uitzondering en nooduitgangen in de fabriek zijn vaak op slot), mogen ze zich vaak niet aansluiten bij een vakbond en weten ze heel weinig van hun rechten. Hun gezondheid staat ook op het spel tijdens het werk: zandstralen van spijkerbroeken bijvoorbeeld, is zo slecht voor je longen, dat veel fabrieksarbeiders sterven aan longkanker.

Gewoon mooi
Tijdens haar werk bij de Schone Kleren Campagne heeft Marieke veel gesprekken kunnen voeren met vrouwen die onze kleding maken. Ze ontdekte dat die vrouwen vaak hetzelfde willen als wij. Natuurlijk willen ze het liefst dat zij hun kinderen te eten kunnen geven en dat ze naar school kunnen. Maar uiteindelijk willen ook zij er gewoon mooi uitzien. Mode is bedoeld om het leven te vieren, ook voor de mensen die het maken en voor de aarde waar we op leven. En daar gaat Talking Dress ook over. Het is een boek met informatie en achtergronden over de kledingindustrie, maar je vindt er ook allemaal handige tips, inspiratie en interviews met vrouwen die te maken hebben met eerlijke kleding en uitleg over keurmerken. En dat is belangrijk, want als je je garderobe geweldig en groen wil maken, where to begin?

Goed begin
Gelukkig werd de lezing geen zwaar verhaal dat ontmoedigde, maar juist een inspirerende avond, die de aanwezigen deed beseffen dat hun kledingkeuze impact heeft op de medemens. Je bewust zijn van je luxe positie en de waarde inzien van een kledingstuk is een goed begin: kwaliteit in plaats van kwantiteit. Marieke maakte ons daarom enthousiast om één ding te kiezen dat je zou kunnen veranderen. Eerlijke kleding kopen bijvoorbeeld, een kledingruil organiseren of een tweedehands winkel binnenstappen.

Tips
Vind je eerlijke kleding ook belangrijk en wil jij graag geholpen worden je garderobe groener te maken? Talking Dress helpt je op weg. Marieke stimuleerde ons ook om te vragen naar eerlijke kleding bij de merken, in de winkel of online. Want, als niemand er om vraagt, komt het er zeker niet. En wij hebben er als klant ook een stem in! Jongerenorganisatie OikosXplore, die ook deze avond over eerlijke kleding verzorgde, geeft workshops, zoals de Shop ‘n Style workshop. Een handig middel om tijdens het shoppen de duurzaamheid van een merk te weten te komen, is de Kledingchecker van GoedeWaar.nl: check.goedewaar.nl.

Talking Dress kost 19,95, verkooppunten vind je hier. De shop- en inspiratiegids in het boek is ook online te vinden, waar hij wordt uitgebreid en bijgehouden en ook op je smartphone als App te downloaden.

Over OikosXplore
OikosXplore betrekt jongeren en studenten op een actieve manier bij vraagstukken als eerlijke wereldhandel, omgaan met cultuurverschillen, schuldkwijtschelding, maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzame ontwikkeling. Door middel van workshops, trainingen, festivalcampagnes, wedstrijden en symposia proberen zij ingewikkelde thema’s begrijpelijk en tastbaar te maken.

Over Marieke Eyskoot
Marieke Eyskoot heeft een expertisebureau Talking Dress en zet eerlijke kleding op de kaart. Ze werkte bij de Schone Kleren Campagne en geeft regelmatig workshops en spreekt op events als TEDxAmsterdam-Women.

Jongerenorganisatie OikosXplore vroeg laatst op Facebook aan hun fans: waarom zou jij een lezing van Marieke Eyskoot over eerlijke kleding moeten winnen? Mijn motivatie (ik zou er een berichtje over schrijven) overtuigde hen, daarom kreeg ik een uitnodiging voor de lezing én het mooie en informatieve boek ‘Talking Dress’ van Marieke. (Evelien van Wijk, GoedeWaar.nl)

 

Aanvullende gegevens