Extreme overuren

Eerlijke kleding moeilijk te vinden?

De afschuwelijke ramp van de textielfabriek in Bangladesh beheerst al weken de media. In diverse televisieprogramma's en kranten worden zowel de kledingmerken en overheden, als de consument verantwoordelijk gehouden. Kleding die in Bangladesh wordt gemaakt, ligt immers in Nederland in de winkels en belandt daarna in onze kledingkast. Vanzelfsprekend rijst dan de vraag: wat kan ik daar aan doen en misschien meer nog: wat kan ik dan wel met een gerust hart kopen?

Lees meer...

Extreme overuren

Al in de negende eeuw pleitte Alfred de Grote, Koning van Wessex, in het zuidwesten van Engeland, voor een acht-urige werkdag. Het moest in Nederland eerst flink misgaan, met een industriële revolutie en alle misstanden die daar bij hoorden, voor deze achturendag in 1919 wet werd.

Lees meer...

Uitbuiting in Indiase kledingfabrieken

Van de mooie beloftes die Europese en Amerikaanse kledingbedrijven vorig jaar naar aanleiding van het rapport ‘Captured by Cotton’ van SOMO en de Landelijke India Werkgroep (LIW) uit 2011 maakten, is weinig terecht gekomen. Er zijn nog steeds ernstige misstanden, zoals kinderarbeid en mensenrechtenschendingen in de Zuid-Indiase kledingfabrieken, meldt het vervolgrapport ‘Maid in India’.

Lees meer...

Aanvullende gegevens