Sociale duurzaamheid

Wat is sociale duurzaamheid?

Mensenrechten gelden voor iedereen, dus ook voor werknemers. Nee, niet het recht om te werken tot ze neervallen, maar die andere mensenrechten, die van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de Verdragen van de International Labour Organisation.

Lees meer...

Wat is de herkomst van mijn kleding

Nu de consument steeds kritischer wordt over kleding, herkomst, kinderarbeid, eerlijke betaling, etc. zoeken kledingmerken nieuwe manieren om lastige vragen te voorkomen of te ontwijken. Kledingmerken kiezen steeds vaker voor het niet op het label zetten van het land waar de kleding is gemaakt.

De Europese Unie kent namelijk geen verplichte oorsprongsmarkering voor textielproducten. Wel zijn de landen van herkomst zichtbaar in de douaneverklaring.... Zie Europese Unie

Voor de consument wordt het dus steeds moeilijker om erachter te komen waar kleding wordt geproduceerd. Maar, productie in bijvoorbeeld een Europees land is geen garantie voor duurzaamheid, zie o.a. SchoneKlerenCampagne.

Vooralsnog zijn vooral de Keurmerken die echt goed gecontroleerd worden een leidraad voor de duurzame consument.

Zie onze Keurmerkenchecker.

Gratis geld voor iedereen

Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan.

Correspondent Rutger Bregman schetst nieuwe vergezichten: van een basisinkomen voor iedereen tot een werkweek van vijftien uur, 
van een wereld zonder grenzen tot een wereld zonder armoede.

Lees meer...

Convenant duurzame kleding en textiel zeer teleurstellend

De SER heeft op 9 maart 2016 het convenant Duurzame Kleding en Textiel gepresenteerd.
Het is een verdere uitwerking van het Plan van Aanpak van de Kledingsector uit 2013.

GoedeWaar.nl is het met Schone Kleren Campagne eens dat dit convenant zeer onvoldoende is, omdat concrete doelen ontbreken, maar ook structurele lokale controle.

 

Lees meer...

Wat is de plek van duurzaamheid in TTIP?

Veel mensen maken zich zorgen om het Amerikaans-Europees handelsverdrag TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership). 

Het Europees Burgerinitiatief tegen TTIP is door meer dan 3 miljoen mensen gesteund en steeds meer gemeenten en provincies in Nederland speken zich uit tegen (onderdelen van) TTIP of verklaren zich ‘TTIP-vrij’. Hoewel het lijkt alsof er in de onderhandelfase aan verbeteringen wordt gewerkt, kunnen er nauwelijks garanties aan de beloften worden ontleend. Welke zorgen spelen er zoal, als het gaat om TTIP en duurzaamheid?

Lees meer...

Bittere bijsmaak groente en fruit

Veel groente en fruit dat je bij supermarkten kunt kopen, heeft een bittere bijsmaak. Dat blijkt uit het SOMO-rapport 'Bitter Fruit' dat begin januari werd gepubliceerd.
Hierin worden de slechte arbeidsomstandigheden bij de productie van verse groente en fruit onthuld.

Hongerlonen, extreem lange werkdagen zonder een vast contract en geen vakbond die voor je op kan komen, het is geen uitzondering in de productieketen. Betere regels en controle, evenals druk op de toeleveranciers en overheden in productielanden zijn daarom hard nodig. 

SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) onderzocht de arbeidsomstandigheden bij de productie van groente- en fruit voor Nederlandse supermarkten in diverse landen. SOMO-onderzoeker Sanne van der Wal: "Supermarkten vormen de belangrijkste afnemers van groente- en fruit uit ontwikkelingslanden. Maar de groei van de export uit deze landen brengt ook grote risico's op slechte arbeidsomstandigheden met zich mee. Veel groente en fruit dat hier in de supermarkt ligt, is dan ook niet verantwoord geproduceerd".

Langzaam proces
Onderzoek naar bijvoorbeeld de omstandigheden in het Peruaanse bedrijf Camposol, dat onder meer mango's produceert voor Albert Heijn, toonde bijvoorbeeld aan dat werkdagen van 11 uur of meer, 6 tot 7 dagen in de week in piekmaanden, gangbaar zijn. Arbeiders verdienen alleen met extreem overwerk net genoeg om op de armoedegrens te leven. Mangoplukkers of -pakkers die dit niet accepteren kunnen het volgende seizoen meestal fluiten naar een baan. Wie zich wil verenigen in een vakbond wordt vaak meteen ontslagen. Sanne van der Wal: "Hoewel supermarkten zoals Albert Heijn steeds vaker beleid voeren om misstanden in deze ketens tegen te gaan, gaat dit proces te langzaam en hebben maatregelen weinig of geen effect omdat ze niet streng genoeg zijn. Hierin zouden stappen kunnen worden gemaakt als de supermarktbranche zich inzet voor duurzame certificering van het hele groente- en fruitaanbod uit ontwikkelingslanden."

In opdracht van SOMO maakte Noticias de korte film 'Mango's - made in Peru' over de arbeidsomstandigheden op de mangoplantages bij Camposol in Peru. Klik hier voor de film.

Aanvullende gegevens