Wat is een eerlijke prijs / leefbaar inkomen?

We willen allemaal steeds meer, en liefst ook steeds goedkoper. Bedrijven springen hier gretig op in. Maar ten koste van wat? Vaak draaien de allerarmsten voor de zwaarste lasten op. Vaak komt het er op neer dat zaken als speelgoed, kleding en consumentenartikelen tegen zeer lage salarissen in de derde wereld in elkaar worden gezet, om vervolgens hier in de winkels te belanden. 

Eerlijke prijs

Onze vrije markt is aan allerlei regels gebonden, maar een eenvoudige regel om een eerlijke prijs te betalen aan onze toeleveranciers in de derde wereld lijkt er nog steeds niet door te komen. Er zijn echter organisaties en ondernemingen die zelf dan maar proberen de zaken te veranderen. Bijvoorbeeld door het voeren van een fair trade keurmerk, zoals bijvoorbeeld het Max Havelaar keurmerk. (bron: Wikipedia (November 2012) Eerlijke handel), Max Havelaar)

Max Havelaar

Vaak zijn er duidelijke aanwijzingen dat een product niet tegen een eerlijke prijs vervaardigd is. Goedkoop gemaakte producten, waarbij kwantiteit belangrijker is dan kwaliteit, die tegen een spotprijsje in de schappen liggen. Maar ook dure merkartikelen worden steeds vaker zo goedkoop mogelijk in lage lonen landen geproduceerd. 
Als consument kun je er in ieder geval voor kiezen om bij producten als koffie, thee en chocolade, te zoeken naar het Max Havelaar keurmerk. In de Sari Fair Fashion winkels vind je eerlijk geproduceerde kleding en in de wereldwinkels en WAAR winkels zijn nog veel meer eerlijke producten te vinden, zoals speelgoed, huisraad en nog veel meer. (bron: Wereldwinkels, DitiswaarSari)

 

Aanvullende gegevens