Opinie

Bent u duurzame koploper, peloton of volger?

Hoewel het de goede kant op gaat in de modeindustrie, kennen nog lang niet genoeg bedrijven in de textielsector de uitgangspunten van een duurzaamheidsstrategie als hun broekzak. Schuttelaar & Partners maakte daarom samen met ABN AMRO de Sustainable Fashion Guide, om modebedrijven te helpen met het opstellen van een duurzaamheidstrategie.

Lees meer...

Mag het een tasje minder zijn?

Verpakkingen en plastic tasjes: je kunt er bijna niet omheen. De verkoopster stopt je aankopen in een plastic tasje voor je kunt zeggen dat je zelf een boodschappentas bij je hebt. En in de supermarkt zijn veel - ook biologische - producten verpakt. Meestal is dat om de houdbaarheid te verlengen, maar vaak is het onnodig verpakt. Hoe pak je dat aan?

Lees meer...

Slechts 2% vrouwen winkelt duurzaam

 

Uit recent marktonderzoek van GFK blijkt dat maar heel weinig vrouwen bij het kopen van kleding letten op verantwoorde productie. Prijs en pasvorm geven de doorslag bij de aankopen. De vrouwelijke consument legt de verantwoordelijkheid voor het kopen van meer duurzaam geproduceerde artikelen vooral bij de overheid en fabrikanten.

Lees meer...

Actieplan kledingbranche: stap in goede richting

Het actieplan van brancheorganisaties Modint, Inretail en VGT ‘Plan van aanpak verduurzaming Nederlandse textiel- en kledingsector 1.0’ dat 20 juni aan minister Ploumen werd gepresenteerd, is “een stap in de goede richting, maar nog te weinig amibitieus en vernieuwend om tot een koerswijziging te komen” volgens CNV, FNV, Greenpeace, Landelijke India Werkgroep, Schone Kleren Campagne en SOMO.

Lees meer...

Actieplan brancheorganisaties: samenwerking is sleutel

Brancheorganisaties op het gebied van kleding en textiel VGT, MODINT en CBW-MITEX, zien na het instorten van de fabriek in Bangladesh eens te meer de noodzaak om de problematiek in de Bengaalse textielsector structureel aan te pakken. Zij zijn dan ook een dialoog gestart met vakbonden, overheid en NGO’s en hebben een gezamenlijk actieplan opgesteld.

Lees meer...

Een fabriek of boerderij met kinderarbeid (uit)sluiten, is dat de oplossing?

Je kunt beter een kind niet in de steek laten, dat is duidelijk. Maar het onbesproken in stand houden is ook onethisch. Daar zit inderdaad het dilemma. Nu concurreren landen op het (oogluikend) toestaan van kinderarbeid. Zodra een land kinderarbeid verbiedt (of: strenger haar eigen beleid handhaaft), trekken 'onze' merken naar het buurland. Zo zoekt de handel vaak het afvalputje van de uitbuiting op. Deze bedrijven maken dan toch weer de meeste winsten (immers: lagere kosten) en kunnen goedkoper kapitaal aantrekken om meer marktaandeel te veroveren. Dat kapitaal komt overigens weer van onze pensioen-fondsen die optimaal rendement willen. Zo versterkt marktwerking de uitbuiting, en zijn wij zelf, via onze pensioenfondsen, mede-eigenaar van de grootste uitbuiters.

Lees meer...

Aanvullende gegevens