Bluesign

Bluesign wordt vooral in de bewerking en productie van kleding toegepast. De standaard wil de veiligheid en gezondheid van consumenten en werknemers garanderen en daarnaast water- en luchtvervuiling verminderen.

Read more...

BSCI

BSCI (Business Social Compliance Initiative) heeft als doel de arbeidsomstandigheden te verbeteren, waarbij te denken valt aan: het recht op het vormen van een vakbond, veilige werkomstandigheden en geen dwang- en kinderarbeid.

Read more...

Cotton made in Africa

Cotton made in Africa (CmiA) richt zich op het steunen van boeren in ontwikkelingslanden. Door middel van training leren zij hoe ze hun productie kunnen verhogen en de kwaliteit van de katoen kunnen verbeteren om zo een concurrerend product te kunnen leveren.

Read more...

Ethical Trading Initiative

 

Ethical Trading Initiative (ETI) is een organisatie die zich ten doel stelt om de werkomstandigheden te verbeteren in bepaalde sectoren, waaronder de kledingsector en voedingssector.

Read more...

EU Bio keurmerk

Het EU Bio keurmerk (EU organic farming 834/2007) is ontstaan vanuit de behoefte aan één herkenbaar biologisch keurmerk voor alle Europese lidstaten. Op 1 juli 2010 is het geïntroduceerd.

Read more...

EU Ecolabel

Het EU Ecolabel is een certificatieschema voor duurzamere producten en diensten en richt zich vooral op ecologische aspecten. Het gebruik van het EU Ecolabel op textiel wordt hier besproken.

 

Read more...

Fair Labor Association

Fair Labor Association (FLA) is in november 1998 ontstaan uit het Apparel Industry Partnership (AIP), een initiatief van het Amerikaanse Witte Huis om de kwestie van arbeidsrechten in de kledingindustrie aan te pakken.

Read more...

Fair Wear Foundation

Fair Wear Foundation (FWF) zet zich in voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, in landen waar kleding wordt geproduceerd voor de Nederlandse en de Europese markt.

 

Read more...

Fairtrade / Max Havelaar

In 1988 is het Max Havelaar keurmerk in Nederland opgericht om kleine producenten in ontwikkelingslanden te helpen een betere plek te verwerven in de handelsketen. 

 

Read more...

GOTS

GOTS (Global Organic Textile Standard) is ontwikkeld om biokatoen en andere biologisch geteelde vezels verder te produceren tot een duurzaam kledingstuk of textiel.

 

Read more...

IVN Naturtextil

IVN (Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft) is een samenwerkingsverband van producenten van natuurtextiel. IVN beheert twee labels, namelijk het Naturtextil IVN certified BEST label en het Naturleder IVN certified label.

Read more...

MADE-BY

made-by20button20for20online20useMADE-BY is een soort koepel-keurmerk en omvat diverse kleding-keurmerken. Zodoende kunnen twee verschillende merken die zijn aangesloten bij MADE-BY, in wisselende mate met verschillende standaarden werken.

Read more...

OE 100 (Textile Exchange)

Producten met OE 100 bevatten minimaal 95% biologisch katoen. Textile Exchange (voorheen Organic Exchange) heeft, naast dit keurmerk OE 100, ook het keurmerk OE Blended ontwikkeld, voor producten met een blend van minimaal 5% biologisch katoen.

Read more...

OE Blended (Textile Exchange)

Producten met OE Blended bevatten minimaal 5% biologisch katoen. Textile Exchange (voorheen Organic Exchange) heeft, naast het keurmerk OE Blended, ook het keurmerk OE 100 ontwikkeld, voor producten die minimaal 95% biologisch katoen bevatten. 

Read more...

Oeko-Tex Standard 100

okotexOeko-Tex Standard 100 is een test- en certificeringssysteem voor textiel. De standaard richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de eindgebruiker.

Read more...

SA8000

SA8000 is een veelgebruikte standaard, gericht op de arbeidsomstandigheden binnen de onderneming en/of in de productieketen. Het is een generieke standaard voor alle bedrijven in alle landen en is gebaseerd op onder meer de normen van International Labour Organization (ILO) en de universele verklaring van de rechten van de mens.

Read more...

WRAP

WRAP (Worldwide Responsible Accredited Production) zet zich in om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en hiertoe worden fabrieken gecertificeerd.

 

Read more...

Zembla over H&M en de Checker van GoedeWaar.nl?

Heeft u naar Zembla gekeken op 20 november 2014? Was u ook verbaasd of misschien zelfs geschokt door wat het programma liet zien over H&M? Omdat GoedeWaar.nl daar veel vragen over heeft gekregen willen wij u graag uitleggen hoe het kan dat H&M toch 3,5 sterren heeft in de Checker.

Read more...

Additional information