Leefbaar loon

Akkoord veiligheid Bengaalse kledingfabrieken van kracht

32 grote kledingmerken, waaronder H&M, HEMA, Zara, Bershka, Primark en C&A hebben hun handtekening gezet onder een overeenkomst van IndustriAll en UNI Global Union. Dit ‘Fire and Building Safety in Bangladesh’-akkoord dat sinds donderdag 16 mei van kracht is, dekt nu meer dan 1.000 Bengaalse kledingfabrieken en moet garanderen dat de veiligheid in fabrieken in Bangladesh de komende vijf jaar verbetert. Een akkoord dat hopelijk mensenlevens gaat redden.

Lees meer...

Eerlijke kleding moeilijk te vinden?

De afschuwelijke ramp van de textielfabriek in Bangladesh beheerst al weken de media. In diverse televisieprogramma's en kranten worden zowel de kledingmerken en overheden, als de consument verantwoordelijk gehouden. Kleding die in Bangladesh wordt gemaakt, ligt immers in Nederland in de winkels en belandt daarna in onze kledingkast. Vanzelfsprekend rijst dan de vraag: wat kan ik daar aan doen en misschien meer nog: wat kan ik dan wel met een gerust hart kopen?

Lees meer...

Actieplan brancheorganisaties: samenwerking is sleutel

Brancheorganisaties op het gebied van kleding en textiel VGT, MODINT en CBW-MITEX, zien na het instorten van de fabriek in Bangladesh eens te meer de noodzaak om de problematiek in de Bengaalse textielsector structureel aan te pakken. Zij zijn dan ook een dialoog gestart met vakbonden, overheid en NGO’s en hebben een gezamenlijk actieplan opgesteld.

Lees meer...

Uitbuiting in Indiase kledingfabrieken

Van de mooie beloftes die Europese en Amerikaanse kledingbedrijven vorig jaar naar aanleiding van het rapport ‘Captured by Cotton’ van SOMO en de Landelijke India Werkgroep (LIW) uit 2011 maakten, is weinig terecht gekomen. Er zijn nog steeds ernstige misstanden, zoals kinderarbeid en mensenrechtenschendingen in de Zuid-Indiase kledingfabrieken, meldt het vervolgrapport ‘Maid in India’.

Lees meer...

Leefbaar loon ladder

Fair Wear Foundation (FWF) heeft een online instrument ontwikkeld waarmee kledingmerken en -fabrieken de lonen van fabrieksarbeiders kunnen verhogen: de FWF Wage Ladder, oftewel een eerlijke lonenladder.

Lees meer...

Minimumloon kledingarbeiders omhoog

De nationale looncommissie heeft een advies uitgebracht aan de regering van Bangladesh. Insteek is om het minimumloon voor kledingarbeiders naar 33 euro te brengen.

De voorgestelde verhoging is een antwoord op maandenlange opstanden van kledingarbeiders tegen de extreem lage lonen. Arbeiders en vakbonden reageren afwijzend op het voorstel. “Van iets meer dan 1 euro per dag kan een familie onmogelijk rondkomen” zegt Amin Amirul Haque, leider van een prominente vakbond voor kledingarbeiders in Bangladesh.

Het huidige minimumloon is 1662 taka (18 euro) per maand. Dit bedrag is sinds 2006 niet meer aangepast, terwijl de kosten voor levensonderhoud in de afgelopen jaren zijn verdriedubbeld. Arbeidersorganisaties stellen dat een gezin minstens 10.000 taka (111 euro) nodig heeft om in haar levensonderhoud te voorzien. De extreem lage lonen leidden tot opstanden en stakingen in kledingfabrieken. In de eerste helft van 2010 vonden 72 incidenten plaats. 988 arbeiders raakten gewond door politieoptreden en arbeidersorganisaties werden de mond gesnoerd.

De regering moet het nieuwe minimumloon binnen twee weken vaststellen. De Schone Kleren Campagne roept de regering op om gehoor te geven aan de eisen van arbeiders voor een drastischer verhoging. Ook pleit zij voor een jaarlijkse aanpassing van het minimumloon waarbij rekening wordt gehouden met stijgingen in voedselprijzen en huisvesting.

Veel Nederlandse kledingmerken produceren in Bangladesh. Uit een vorig jaar door de Schone Kleren Campagne uitgevoerd onderzoek blijkt dat arbeiders die kleding maken voor merken als C&A, M&S Mode en Prénatal ondanks werkweken van 80 uur per week veel te weinig verdienen om in hun levensonderhoud te voorzien. “Nederlandse kledingmerken hebben een verantwoordelijkheid voor de mensen die hun kleding in elkaar naaien. Wij vragen hen zich in te spannen voor het ILO-recht op een leefbaar loon: een loon dat genoeg is voor schoon water, voedsel, onderdak, kleding, onderwijs, gezondheidszorg en wat vrij besteedbaar inkomen”, zegt Femke de Vries van de Schone Kleren Campagne. (Bron: Schone Kleren Kampagne)

Meer artikelen...

  1. Verkoop Fairtrade stijgt

Aanvullende gegevens