Kinderarbeid

Kinderarbeid

Als kinderen zoveel moeten werken dat ze niet meer naar school kunnen en niet kunnen spelen, is er sprake van kinderarbeid. Kinderarbeid is verschrikkelijk, maar je kunt kinderen ook niet zomaar ontslaan, want dan zijn ze misschien nog slechter af.

Lees meer...

Een fabriek of boerderij met kinderarbeid (uit)sluiten, is dat de oplossing?

Je kunt beter een kind niet in de steek laten, dat is duidelijk. Maar het onbesproken in stand houden is ook onethisch. Daar zit inderdaad het dilemma. Nu concurreren landen op het (oogluikend) toestaan van kinderarbeid. Zodra een land kinderarbeid verbiedt (of: strenger haar eigen beleid handhaaft), trekken 'onze' merken naar het buurland. Zo zoekt de handel vaak het afvalputje van de uitbuiting op. Deze bedrijven maken dan toch weer de meeste winsten (immers: lagere kosten) en kunnen goedkoper kapitaal aantrekken om meer marktaandeel te veroveren. Dat kapitaal komt overigens weer van onze pensioen-fondsen die optimaal rendement willen. Zo versterkt marktwerking de uitbuiting, en zijn wij zelf, via onze pensioenfondsen, mede-eigenaar van de grootste uitbuiters.

Lees meer...

Kinderarbeid probleem in schoenensector

Niet alleen in de kledingindustrie komt kinderarbeid voor, maar in Nederland zijn ook nog altijd schoenen te koop die gemaakt zijn door kinderen. Stop Kinderarbeid verdenkt de schoenenbedrijven Bata, Clarks, Marks & Spencer en Bugatti van het gebruikmaken van kinderarbeid in hun productie, op basis van onderzoek in India. 

Lees meer...

Politiek en bedrijfsleven in actie tegen Sumangali Scheme

Zowel een aantal kledingbedrijven, vakbonden en maatschappelijke organisaties als de Nederlandse, Europese en Amerikaanse politiek komen in beweging tegen gedwongen (kinder)arbeid in Zuid-India. De ruchtbaarheid die Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en Landelijke India Werkgroep (LIW) met recente publicaties aan het uitbuitingssysteem Sumangali Scheme gaven, heeft hier onder meer toe geleid.

Lees meer...

Kinderarbeid in de cacao-industrie

Kinderarbeid in de cacaoproductie in Ghana en Ivoorkust is ondanks internationale afspraken de afgelopen jaren niet teruggedrongen. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Tulane universiteit. In 2001 werd in de sector een vrijblijvend akkoord gesloten om ervoor te zorgen dat kinderarbeid in Ivoorkust en Ghana in 2005 verleden tijd zou zijn. De universiteit concludeerde dat er nog steeds kinderen uit Burkina Faso en Mali worden verkocht om te werken op cacaoboerderijen in met name Ivoorkust.

FNV Bondgenoten maakt deel uit van een verbond van Europese vakbonden dat wil dat chocoladebedrijven meer geld steken in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en beter met elkaar gaan samenwerken.  ‘Het is hoog tijd dat de beloftes van negen jaar geleden worden waargemaakt’, zegt FNV-bestuurder Julie Schouten. ‘Daarom roepen wij op tot meer actie van de bedrijven, samen met een coalitie van Europese ngo's en vakbonden.’

ChristenUnie en SP in de Tweede Kamer hebben naar aanleiding van het onderzoek schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken.

Feiten en cijfers
De resultaten van het Tulane rapport:
- Het gaat om kinderen van gemiddeld 13 jaar.
- Ivoorkust is de belangrijkste bestemming voor verhandelde kinderen die in de cacaosector aan de slag moeten.
- Alle ondervraagde kinderen (100 %!) moesten werken onder de ergste vormen van kinderarbeid.
- 75 % van de ondervraagde Burkinese kinderen is via kinderhandelaars terechtgekomen op de cacaoboerderijen. Bij de Malinese kinderen is dat 63 %.
- Slechts 4 % van de ondervraagde kinderen zegt naar school te kunnen.

Wat kunt u doen?
Chocolade waarbij geen gebruik is gemaakt van kinderarbeid bevatten één of meerdere keurmerken. Voorbeelden van deze keurmerken zijn: UTZ en Fair Trade.

(Bron: FNV Bondgenoten, nu.nl)

Kinderarbeid aangepakt door Europa

Op aandringen van demissionair minister Maxime Verhagen gaat Europa meer doen tegen landen waar kinderarbeid voorkomt. De EU gaat kritischer kijken of zulke landen nog mogen blijven genieten van gunstige Europese invoertarieven.

kinderarbeidMinisters van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen stemden maandag bij beraad in met conclusies daarover. “Als kinderen katoen plukken in een land, moeten we kritisch kijken of de EU wel handelsvoordelen voor katoen uit dat land mag bieden”, aldus Verhagen. Eerder gaf Verhagen aan dat hij graag de producten op de Europese markt zou verbieden als die gemaakt zijn door kinderen in de meest schrijnende vormen van kinderarbeid. De EU gaat ook bedrijven aansporen om kinderarbeid uit te sluiten. Tegelijk wil de EU het onderwijs stimuleren in landen met kinderarbeid.

Kinderarbeid is wereldwijd een enorm probleem. Tien jaar geleden trad een overeenkomst in werking van de International Labour Organization (ILO), waarin de ergste vormen van kinderarbeid werden verboden. In 2016 moet dit probleem wereldwijd zijn uitgebannen. “Maar nog 215 miljoen kinderen in de wereld zijn noodgedwongen aan het werk”, stelde Verhagen op gezag van de wereldarbeidsorganisatie ILO.
Verhagen lobbyt al jaren voor een strengere aanpak van kinderarbeid. “Bij mijn eerste gesprek hierover met de toenmalige EU-commissaris voor Handel werd het idee afgewimpeld. Ik ben buitengewoon blij dat ik dit als demissionair minister na de verkiezingen nog heb kunnen realiseren.”

Bronnen (ANP, AD 28 mei 2010, UNICEF)

Aanvullende gegevens