Bodemvervuiling en -erosie

Duurzame boerderij producten

Bewoners en agrariërs zijn in de huidige stadsmaatschappij vaak gefrag­men­teerde uiteinden van een lange keten. Zij staan in de meeste gevallen niet rechtstreeks met elkaar in contact.

Lees meer...

Focus op Groen 2016: filmtips

in het kader van de Themaweek "Focus op Groen"

 

Rot op met je milieu

11 oktober tot 14 oktober, 20.25, NPO 2, EO

Zes mensen met een uitgesproken mening over het milieu gaan onder leiding van presentator Dennis van der Geest op een confronterende reis. Ze zien welke impact hun eigen gedrag heeft op het milieu. De deelnemers reinigen vervuilde riolen, zien vogels vol plastic, bereiden eten uit de vuilnisbak en wonen intussen in een huis dat langzaam volloopt met afval; een confrontatie met hoeveel rotzooi ze dagelijks produceren…

Zie verder en bij EO

 

Sea blind

12 oktober, 23.05 uur, NPO 2, VPRO

Een van de meest vervuilende bedrijfstakken ter wereld is de scheepvaart. Negentig procent van de producten die wij kopen zijn vervoerd over zee. Tegelijkertijd is de zeevaart een van de meest vervuilende bedrijfstakken.

De film is een hartstochtelijk pleidooi voor een betere bescherming van het arctische gebied en voor de transitie van de wereldhandelsvloot naar minder vervuilende brandstoffen  - Trouw"

Wil je meer weten kijk dan hier of bij VPRO.

 

De man die de wereld wilde veranderen

13 oktober, 23.00-23.56, NPO 2, Human

Peter Westerveld bedacht het op grote schaal inzetten van door bulldozers gegraven geulen op hoogtelijnen (contour-trenches) in hydrologische corridors. Volgens hem is het dé oplossing voor de verwoestijning van de aarde.
"De impact van dit project is minstens zo belangrijk als de Deltawerken voor Nederland waren. Alleen gaat het over een veel groter gebied.” Aldus Fons Jaspers, watermanagement-specialist van de universiteit van Wageningen.

Met sociaal ondernemer Dennis Karpes richt Westerveld in 2008 de Naga Foundation op, de organisatie die zijn klimaatoplossingen aan de man probeert te brengen. De Naga Foundation gaat nu verder onder de naam JustDiggit. Westervelds gedachtegoed dient als inspiratie voor nieuwe ambitieuze vergroeningsprojecten rond de Kilimanjaro, in Tanzania en in Marokko.

Zie verder bij Human en ook hier.

 

 

Duurzaamheidscertificering Palmoliegigant onterecht

Het Maleisische bedrijf IOI, de grootste palmolieproducent ter wereld en één van de hoofdleveranciers van palmolie aan Nederland, ligt onder vuur. Milieudefensie diende eind maart een klacht in tegen het bedrijf, toen uit onderzoek bleek dat de producent het niet al te nauw neemt met mensenrechten en milieunormen.

IOI maakt zich schuldig aan het grootschalig kappen van bossen en vernielen van rijstvelden in Indonesië om aan de groeiende vraag voor palmolie te voldoen, zo blijkt uit het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Milieudefensie. In Maleisië verbouwt het bedrijf palmolie op land dat niet aan het bedrijf toebehoort, maar aan de lokale bevolking. De palmolieproducent levert onder meer aan Unilever. Internationale milieuorganisaties, waaronder Milieudefensie in Nederland hebben de klacht ingediend bij vier duurzame certificeringsorganisaties. Via deze organisaties heeft de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RTDP) enkele plantages van IOI als duurzaam gecertificeerd.

Mooi weer
“Dit is je reinste greenwashing”, aldus Geert Ritsema van Milieudefensie. “Een bedrijf dat op een paar locaties mooi weer speelt, maar zich elders op grote schaal schuldig maakt aan het schenden van mensenrechten en milieunormen en wetgeving aan zijn laars lapt, kun je niet als duurzaam erkennen.” Het is tegen de regels van de RTDP om een bedrijf duurzame keurmerken te verstrekken als datzelfde bedrijf op andere plantages aantoonbaar niet duurzaam handelt. Milieudefensie vindt de duurzame certificering van de IOI plantages onterecht, en eist dat deze wordt ingetrokken: “We roepen Nederlandse bedrijven zoals Unilever op om niet in zee te gaan met IOI.”

(Bron: Milieudefensie)

Aanvullende gegevens