Gentech / GMO's

Monsanto Tribunaal 14-16 oktober 2016 Den Haag

Voor een toenemend aantal mensen overal op de wereld is Monsanto tegenwoordig het symbool voor industriële landbouw. Deze chemicaliën-intensieve manier van produceren vervuilt het milieu, versnelt het verlies aan biodiversiteit en draagt massaal bij aan klimaatverandering.

Lees meer...

Waarom is Gentech / GMO's (meestal) onduurzaam?

Al eeuwen proberen mensen invloed uit te oefenen op de eigenschappen van dieren en planten in hun omgeving. Vroeger koos men gewoon de dieren en planten met de beste eigenschappen uit en kruiste men die in de hoop de gewassen te verbeteren; vee groter te laten worden en gewassen meer voedsel te laten produceren.

Lees meer...

Petitie tegen gentechvoedsel

Avaaz heeft een on-line petitie gepubliceerd tegen de Europese Commissie die het kweken toelaat voor genetisch gemanipuleerde gewassen.

Voor het eerst in 12 jaar heeft de Europese Commissie zopas het kweken van genetisch gemodificeerde gewassen toegelaten. Daarmee geeft ze de winsten van de GG lobby's voorrang boven de bezorgdheid van de bevolking - 60% van de Europeanen is van mening dat er meer informatie nodig is voordat we voedsel kweken dat een bedreiging voor onze gezondheid en het milieu kan betekenen

Avaaz streeft naar een verbod op genetisch gemanipuleerde voedingmiddelen tot het onderzoek klaar is. Voor de petitie klik hier

Voor meer informatie over de campagne van Avaaz verwijzen wij u graag naar de website avaaz.org

Wil je weten over gentechvoedsel, kijk dan bijvoorbeeld eens op

The Nature Institute, gmwatch.org, gentech.nl, genewatch.org

Vanaf 2015 duurzame soja

Voortaan moet sojateelt plaatsvinden onder verantwoorde arbeids-omstandigheden en er mag geen oerbos meer voor worden gekapt. Dat zijn belangrijke spelers in de sojasector in juni overeengekomen in Brazilië.

Jaarlijks wordt werelwijd 200 miljoen ton soja geproduceerd, waarvan 80% wordt verwerkt als diervoeder en 20% als olie voor levensmiddelen. Voor deze teelt worden zowel savannebossen in Brazilië en Argentinië gekapt als oerbossen in het Amazonegebied.

Naast houtkap zijn kinderarbeid, slavernij, overtreding van de landrechten van boeren en genegeerde milieuvoorschriften een serieus probleem.

Afgesproken is dat voortaan de sojateelt moet plaatsvinden onder verantwoorde arbeidsomstandigheden en niet mag plaatsvinden in waardevolle bosgebieden. De afspraken zijn 11 juni 2010 gemaakt door 'De Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS)'. Dit is een internationaal initiatief van boeren, maatschappelijke organisaties en de soja-verwerkende-industrie om de mondiale sojaproductie te verduurzamen. Op korte termijn zullen afspraken over onafhankelijke toetsing, certificering en traceerbaarheid van de soja worden uitgewerkt, zodat de gecertificeerde soja al in 2011 op de markt kan komen.

Nu moet deze soja wel ingekocht worden door het bedrijfsleven. De Nederlandse markt in soja is ruim 6 miljoen ton. Grote afnemers van soja in Nederland, zoals Ahold, Friesland-Campina en Unilever verwachten dat in 2015 alle soja voor de Nederlandse markt voldoet aan de nieuwe criteria.

Bron: (Levensmiddelenkrant, Solidaridad, Volkskrant 18 juni 2010 - Carlijne Vos)

Gemodificeerd voedsel - eerst feiten op tafel?

Begin maart heeft de Europese commissie toestemming gegeven om een genetisch gemanipuleerd aardappelras en maïssoort in Europa te telen. AVAAZ stelt een petitie op om de gevolgen eerst verder te onderzoeken.

In de Europese Unie is het ontwikkelen van biogewassen alleen toegestaan als is aangetoond dat ze geen schadelijke gevolgen kunnen hebben voor mens en milieu.'1 De Europese Commissie suggereert met deze beslissing, het toelaten van deze (BASF) aardappel, dus dat er geen schadelijke gevolgen zijn. Overigens waren niet alle landen het eens met deze beslissing. Omdat er in de aardappel genen zijn gebruikt die antibiotica zouden kunnen weerstaan, zijn critici bang deze aardappel wel schadelijke gevolgen kan hebben. Ze denken hier aan een mogelijke resistentie tegen bepaalde antibiotica, die nog goed gebruikt zouden kunnen worden bij het bestrijden van bepaalde ziektes. Het aardappelras is genetisch gemanipuleerd met oog op de productie van zetmeel en zal gebruikt worden voor industriële toepassingen, zoals de productie van papier.

Naar aanleiding van het toelaten van deze BASF aardappelen en Monsanto maïs heeft AVAAZ een petitie opgesteld om een de Europese commissie te verzoeken genetisch gemanipuleerd voedsel te verbieden totdat er voldoende onderzoek is gedaan naar gemodificeerd voedsel.

AVAAZ zegt dat de commissie is gezwicht voor de GG lobby en de grote groep Europeanen (60%) genegeerd heeft die vindt dat we eerst de feiten moeten kennen voordat we voedsel gaan kweken dat een bedreiging voor onze gezondheid en het milieu zou kunnen vormen. Het "Europese Burgerinitiatief" geeft burgers de mogelijkheid om beleidsvoorstellen te doen aan de Europese Commissie en biedt ons een unieke kans om de invloed van de lobbyisten te stoppen. AVAAZ maakt hier gebruik van en verzamelt 1 miljoen stemmen voor het verbieden van GG voedsel tot het onderzoek afgerond is; deze zullen bezorgd worden aan President Barroso van de Europese Commissie. Link naar petitie: www.avaaz.org

Bron: www.independent.co.uk, www.europe-nu.nl

Aanvullende gegevens