Biodiversiteit

22 april Zaaien doet Zoemen

Voor het vierde jaar worden particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters opgeroepen om bloemstroken aan te leggen zodat er één groot bloemenlint voor bijen ontstaat. Als jij ook zorgt dat de bijen weer meer voedsel kunnen vinden lever je een bijdrage aan de bijen- en insectenbevolking.

Lees meer...

Monsanto Tribunaal 14-16 oktober 2016 Den Haag

Voor een toenemend aantal mensen overal op de wereld is Monsanto tegenwoordig het symbool voor industriële landbouw. Deze chemicaliën-intensieve manier van produceren vervuilt het milieu, versnelt het verlies aan biodiversiteit en draagt massaal bij aan klimaatverandering.

Lees meer...

Blijf blij met de bij

De lente is bij uitstek de tijd van het jaar om te tuinieren. Bijen worden echter flink bedreigd door het gebruik van pesticiden die worden gebruikt op landbouwgronden en in tuinen. In Nederland is de wintersterfte onder bijen het hoogst van Europa. En juist die bijen zijn superbelangrijk voor de biodiversiteit: ze bestuiven meer dan 70% van onze belangrijkste landbouwgewassen zoals fruit en groente.

Lees meer...

Octrooi op planten en dieren?

Bedrijven die octrooi aanvragen op erfelijke eigenschappen van dieren en daarmee (tijdelijk) eigenaar worden van die eigenschappen? Het octrooivraagstuk roept bij velen vragen op, want hoe kun je het leven zelf privatiseren? Bionext, ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding, lanceerde de campagne ‘Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven?’ en geeft burgers via een petitie de kans om dit initiatief te ondersteunen. 

Lees meer...

Wat is biodiversiteit

De biodiversiteit (verscheidenheid in genen, soorten en ecosystemen in een regio) neemt erg snel af. Sinds 1900 is de biodiversiteit met de helft afgenomen. Het verlies aan biodiversiteit wordt veelal veroorzaakt door de aantasting van leefgebieden.

 

Lees meer...

Voorraden van aarde ‘op’ voor 2012

De aarde zit al aan zijn tax voor dit jaar. Donderdag 22 augustus was Earth Overshoot Day. Dit betekent dat de mensheid in acht maanden tijd alle natuurlijke voorraden heeft aangesproken die de wereld kan bieden voor een jaar. 

Lees meer...

Aanvullende gegevens