Biodiversiteit

Monsanto Tribunaal 14-16 oktober 2016 Den Haag

Voor een toenemend aantal mensen overal op de wereld is Monsanto tegenwoordig het symbool voor industriële landbouw. Deze chemicaliën-intensieve manier van produceren vervuilt het milieu, versnelt het verlies aan biodiversiteit en draagt massaal bij aan klimaatverandering.

Lees meer...

Blijf blij met de bij

De lente is bij uitstek de tijd van het jaar om te tuinieren. Bijen worden echter flink bedreigd door het gebruik van pesticiden die worden gebruikt op landbouwgronden en in tuinen. In Nederland is de wintersterfte onder bijen het hoogst van Europa. En juist die bijen zijn superbelangrijk voor de biodiversiteit: ze bestuiven meer dan 70% van onze belangrijkste landbouwgewassen zoals fruit en groente.

Lees meer...

Octrooi op planten en dieren?

Bedrijven die octrooi aanvragen op erfelijke eigenschappen van dieren en daarmee (tijdelijk) eigenaar worden van die eigenschappen? Het octrooivraagstuk roept bij velen vragen op, want hoe kun je het leven zelf privatiseren? Bionext, ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding, lanceerde de campagne ‘Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven?’ en geeft burgers via een petitie de kans om dit initiatief te ondersteunen. 

Lees meer...

Wat is biodiversiteit

De biodiversiteit (verscheidenheid in genen, soorten en ecosystemen in een regio) neemt erg snel af. Sinds 1900 is de biodiversiteit met de helft afgenomen. Het verlies aan biodiversiteit wordt veelal veroorzaakt door de aantasting van leefgebieden.

 

Lees meer...

Voorraden van aarde ‘op’ voor 2012

De aarde zit al aan zijn tax voor dit jaar. Donderdag 22 augustus was Earth Overshoot Day. Dit betekent dat de mensheid in acht maanden tijd alle natuurlijke voorraden heeft aangesproken die de wereld kan bieden voor een jaar. 

Lees meer...

Vanaf 2015 duurzame soja

Voortaan moet sojateelt plaatsvinden onder verantwoorde arbeids-omstandigheden en er mag geen oerbos meer voor worden gekapt. Dat zijn belangrijke spelers in de sojasector in juni overeengekomen in Brazilië.

Jaarlijks wordt werelwijd 200 miljoen ton soja geproduceerd, waarvan 80% wordt verwerkt als diervoeder en 20% als olie voor levensmiddelen. Voor deze teelt worden zowel savannebossen in Brazilië en Argentinië gekapt als oerbossen in het Amazonegebied.

Naast houtkap zijn kinderarbeid, slavernij, overtreding van de landrechten van boeren en genegeerde milieuvoorschriften een serieus probleem.

Afgesproken is dat voortaan de sojateelt moet plaatsvinden onder verantwoorde arbeidsomstandigheden en niet mag plaatsvinden in waardevolle bosgebieden. De afspraken zijn 11 juni 2010 gemaakt door 'De Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS)'. Dit is een internationaal initiatief van boeren, maatschappelijke organisaties en de soja-verwerkende-industrie om de mondiale sojaproductie te verduurzamen. Op korte termijn zullen afspraken over onafhankelijke toetsing, certificering en traceerbaarheid van de soja worden uitgewerkt, zodat de gecertificeerde soja al in 2011 op de markt kan komen.

Nu moet deze soja wel ingekocht worden door het bedrijfsleven. De Nederlandse markt in soja is ruim 6 miljoen ton. Grote afnemers van soja in Nederland, zoals Ahold, Friesland-Campina en Unilever verwachten dat in 2015 alle soja voor de Nederlandse markt voldoet aan de nieuwe criteria.

Bron: (Levensmiddelenkrant, Solidaridad, Volkskrant 18 juni 2010 - Carlijne Vos)

Meer artikelen...

  1. Jaar van de biodiversiteit

Aanvullende gegevens