Veiligheid onkruidverdelger discutabel

Amerikaans wetenschapper Don Huber twijfelt aan de veiligheid van de populaire onkruidverdelger Roundup, geproduceerd door Monsanto. Het zou ziekten bij planten en vee kunnen veroorzaken. Dat schrijft de emeritus professor van de Purdue University in de VS in een brief aan de Amerikaanse minister van Landbouw Vilsack, naar aanleiding van de ontdekking van een nieuwe ziekteverwekker door een team van planten- en dierwetenschappers.

Huber brengt de ziekteverwekker in verband met het gebruik van glyfosaat, het belangrijkste ingrediënt van Roundup. De ziekteverwekker wordt in beduidend hogere concentraties aangetroffen in soja- en maisplanten van varianten die via genetische modificatie tolerant zijn voor Roundup. Huber stelt dat de bevindingen grote gevolgen kunnen hebben voor de teelt en export van Amerikaanse soja en maïs.

Verminderde vruchtbaarheid
Het organisme dat is aangetroffen, is slechts zichtbaar via een sterke elektronenmicroscoop en heeft de grootte van een virus, maar gedraagt zich als een schimmel op microschaal, stelt Huber. Via het veevoer zou de ziekteverwekker tot spontane abortus en verminderde vruchtbaarheid bij de veestapel kunnen leiden. De wetenschapper dringt aan op voortvarendheid in vervolgonderzoek en zoekt daarbij hulp van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Het ministerie zou bovendien een besluit over de toelating van alfalfa met een tolerantie voor Roundup uit moeten stellen.

Kritisch
Huber coördineert het American Phytopathological Society, dat deel uitmaakt van het National Plant Disease Recovery System van het Amerikaanse ministerie van landbouw. Hij heeft zich altijd kritisch getoond ten opzichte van genetische modificatie in de plantenveredeling. Monsanto noemt de beweringen van de wetenschapper onzin en stelt dat zowel in eigen studies als in onderzoeken van een groot aantal universiteiten niets is gevonden dat de beweringen van Huber staaft. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw wil niet via de media op de brief van Huber reageren.

Bron: Reuters

Aanvullende gegevens