Tony’s hazelnoten ook slaafvrij

Ook de hazelnoten in de chocoladerepen van Tony's chocolonely zijn sinds begin december slaafvrij. Televisieprogramma Eén Vandaag legde de problematiek in de Turkse hazelnootindustrie bloot, waarop Tony's Chocolonely direct actie ondernam.

Tony's Chocolonely heeft naar eigen zeggen een 'harde noot moeten kraken' over de misstanden in de Turkse hazelnotenteelt. “We gaan voor een reep zonder slavenhanden, maar fair trade gecertificeerde noten bestaan helaas (nog) niet.” In de uitzending van Eén Vandaag kwam naar voren dat driekwart van alle hazelnoten die over de hele wereld gegeten worden uit Turkije komt en verwerkt wordt in bijvoorbeeld chocolade-hazelnootpasta en chocoladerepen. “Volgens de televisie uitzending werken er tienduizenden, heel jonge kinderen elf uur per dag voor € 1,- per uur op de hazelnootplantages. Daarom zijn we overgestapt naar Nederlandse hazelnoten, afkomstig van twee hazelnoten boerderijen in Zuid Limburg. Gegarandeerd slaafvrij en grotendeels geteeld zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen”, aldus een woordvoerder van Tony's Chocolonely.

De hazelnoten van Jan Frenken, Tony's Chocolonely's leverancier van inheemse, biologische hazelnoten én die van De Hazelarij zijn vanaf heden in de nieuwe melk hazelnoot repen van Tony's Chocolonely te vinden.

Bron: Tony's Chocolonely en EenVandaag

Aanvullende gegevens